Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

To Wikileaks βασίζεται περισσότερο στην τεχνολογία και λιγότερο στην νομική προστασία για την ασφάλειά του.

O Julian Assange, ιδρυτής του Wikileaks έχει χαρακτηρισθεί ο James Bond του διαδικτύου και ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον κόσμο. Είναι ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τον περιβόητο ιστότοπο Wikileaks. Το Wikileaks έγινε ιδιαίτερα γνωστό το 2010 όταν έκανε δύο σημαντικές αποκαλύψεις που εξέθεσε ανεπανόρθωτα τις αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις.

Πρώτα ήρθε ένα video που δείχνει αμερικάνους στρατιώτες να σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό από ένα ελικόπτερο στην Βαγδάτη και μετά δεκάδες χιλιάδων έγγραφα που περιγράφουν πάνω από 90.000 περιστατικά στον πόλεμο του Αφγανιστάν όπου και πάλι εκτείθεται ο στρατός για πράξεις που, όπως έχει πει ο Assange, αγγίζουν τα όρια των εγκλημάτων πολέμου.

Σε συνέντευξή κατά την επίσκεψή του στην Σουηδία είπε πως η ασφάλεια των δεδομένων και των πληροφοριοδοτών τους επαφείεται περισσότερο στις λύσεις που παρέχει η τεχνολογία και λιγότερο στην νομική προστασία. Υπάρχει ένα παγκόσμιο δίκτυο με πολλαπλούς μηχανισμούς ασφαλείας ώστε να προστατεύεται ο πληροφοριοδότης και τα έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους.

Το πρώτο "εμπόδιο" που χρησιμοποιείται είναι το δίκτυο Tor το οποίο δίνει την δυνατότητα σε όποιον χρήστη να πλοηγείται στο διαδίκτυο ανώνυμα και χωρίς να μπορεί να εντοπιστεί. Το επόμενο βήμα είναι το δίκτυο servers που διαθέτει το Wikileaks σε όλο τον κόσμο. Τα έγγραφα αποστέλλονται μεταξύ των servers αυτών πολλές φορές, και κάθε φορά με νέα κρυπτογράφηση, μέχρι να καταλήξουν στις τελικές τους θέσεισ αποθήκευσης.

Τα πρωτότυπα και έγκυρα έγγραφα αποθηκεύονται έπειτα μαζί με χιλιάδες άλλα πλαστά ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώρισή τους.

Όταν έχει πλέον παραληφθεί ένα έγγραφο διαγράφονται όλα τα ίχνη που θα μπορούσαν να προδώσουν την σύνδεση από όπου αρχικά έχει αποσταλλεί, όπως επίσης και κάθε πληροφορία μέσα στο αρχείο που θα έδινε στοιχεία για τον αποστολέα.