Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

To Wikilieaks σε συμφωνία με τους Σουηδούς Πειρατές

Το κόμμα των Πειρατών στην Σουηδία ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα στηρίξει τον ιστότοπο Wikileaks παρέχοντάς του χώρους και servers για την δραστηριότητά του χωρίς χρέωση. Το κάνει αυτό λέει στα πλαίσια της πολιτικής αποστολής που έχει σύμφωνα με το καταστατικό του.

Από την πλευρά του ο Julian Assange , ιδρυτής και διαχειριστής του Wikileaks δήλωσε πως καλοσωρίζουν την βοήθεια που τους προσφέρει το κόμμα των Πειρατών. Όπως λέει, οι δύο οργανώσεις έχουν πολλά κοινά στοιχεία στους στόχους και τις επιδιώξεις τους και ανυπομονεί στην αλληλοβοήθεια που θα βοηθήσει στο να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Το Wikilieaks είναι ένας ιστότοπος που έχει ιδρυθεί με στόχο να αποκαλύπτει απόρρητες πληροφορίες και να ενημερώνει την παγκόσμια κοινότητα για πράγματα που συμβαίνουν και που οι ισχυρές κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες αποκρύπτουν. Έγινε ιδιαίτερα γνωστό το 2010 μετά από την δημοσίευση ενός video που δείχνει αμερικάνους στρατιώτες να σκοτώνουν άμμαχο πληθυσμό στην Βαγδάτη από ένα ελικότπερο, και στην συνέχεια την διαρροή 76.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων που περιγράφουν πάνω από 90.000 περιστατικά από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Το κόμμα των Πειρατών στην Σουηδία ιδρύθηκε το 2006 με στόχο την διασφάλιση της ελευθερίας στο διαδίκτυο. Το 2009, στις ευρωεκλογές, κατάφερε να αποσπάσει το 7.1% των ψήφων στην σκανδιναβική χώρα επιτυγχάνοντας την εκπρόχώπησή του στο ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται να συμμετάσχει και στις βουλευτικές εκλογές που πραγμαοτποιούνται στην ΣΟυηδία την 19η Σεπτεμβρίου φέτος αλλά τα γκάλοπ δείχνουν πως η υποστήριξη έχει μειωθεί σημαντικά.