Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Διέρευσαν αποσπάσματα από την δικογραφία κατά του Julian Assange

Πριν μερικές μέρες διέρευσαν περίπου 100 σελίδες από την δικογραφία κατά του Julian Assange, ιδρυτή και διαχειριστή της ιστοσελίδας Wikileaks. Ο Assange κατηγορείται γιοα σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό δύο γυναικών κατά την δεκαήμερη παραμονή του στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, Στοκχόλμη, πέρυσι το φθινώπορο.

Τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν από κάποιον ανώνυμο αποστολέα στον διαδικτυακό χώρο που διατηρεί η Adobe Acrobat για να μπορούν οι χρήστες της να μοιράζονται έγγραφα και να συνεργάζονται. Πρόκειται για την προκαταρκτική εξέταση που έγινε από τις σουηδικές αρχές και που παραδόθηκαν στον δικηγόρο του Assange στην Σουηδία, τον Bjorn Hurtig. Ο τελευταίος απέστειλε τα έγγραφα στον βρετανό δικηγόρο του Assange, τον Mark Stephens, μέσω fax, από όπου αργότερα διέρευσε στο διαδίκτυο. Τα έγγραφα ξεκινούν με μια αρχική σελίδα, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου όπου ο Hurtig δηλώνει πως περιέχουν πληροφορίες στις οποίες δια νόμου έχει δικαίωμα να έχει πρόσβαση ο Assange.

H Vodafone καταγγέλει την κυβέρνηση της Αιγύπτου

Η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone κατήγγειλε την κυβέρνηση της Αιγύπτου πως χρησιμοποίησε παράνομα το δίκτυό της για να αποστείλλει γραπτά μηνύματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Μουμπάρακ.

Συγκεκριμένα λέει πως της δόθηκε εντολή την προηγούμενη εβδομάδα να διακόψει τις υπηρεσίες, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Αργότερα της ζητήθηκε να επαναφέρει το δίκτυο ώστε να μπορούν να σταλούν μηνύματα όπως επιβάλλει ο νόμος στην Αίγυπτο. Σε δήλωσή της η εταιρεία λέει πως τα μηνύματα που εστάλησαν ήταν απαράδεκτα και

Καθημερινή εφημερίδα αποκλειστικά γοα το iPad

Η New's Corporation του μεγιστάνα των media Rupert Murdoch επεκτείνεται και πάλι, αυτή την φορά με μια ψηφιακή εφημερίδα, την οποία ονομάζει Daily, και η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στους χρήστες των iPad. Σε ομιλία του στο Guggenheim Museum στην ΝέαΥόρκη είπε πως ελπίζει οτι η Daily θα γίνει μια αναντικατάστατη πηγή νέων.

Το κόστος της εφημερίδας θα είναι 99 cents την εβδομάδα και θα πωλείται από το iTunes Store της Apple και θα διατίθεται στην αρχή μόνο στις ΗΠΑ. Για το εγχείρημα προσέλαβε 100 δημοσιογράφους και θα παρέχει άρθρα, βίντεο υψηλής ευκρίνειας και πανοραμικές φωτογραφίες σχεδιασμένες ειδικά για το iPad. Επίσης θα προσθέσει δυνατότητες παρακολούθησης μέσω Twitter και προσωποποιημένο περιεχόμενο για τους συνδρομητές. Η νέα ψηφιακή εφημερίδα στοχεύει στους 15 εκατομμύρια ιδιοκτήτες iPad, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Κενό ασφαλείας στο Facebook

Ένα κενό ασφαλείας αποκαλύφθηκε από δύο φοιτητές, τον Rui Wang και τον Zhou Li, οι οποίοι το ανέφεραν στην εταιρεία ασφαλείας δεδομένων Sophos. Το κενό ασφαλείας έδινε την δυνατότητα σε κακόβουλες ιστοσελίδες να αποκομίζουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών του Facebook προσομοιάζοντας κάποια άλλη ιστοσελίδα στην οποία οι χρήστες είχαν δώσει εξουσιοδότηση στα προσωπικά δεδομένα.

Έτσι αν κάποιος χρήστης είχε για παράδειγμα εξουσιοδοτήσει το YouTube να έχει πρόσβαση στο προφίλ του, τότε μπορούσε κάποιος hacker να προσομοιάσει την αντίστοιχη ιστοσελίδα και να αποκτήσει όλες τις πληροφορίες του χρήστη. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να επισκεφθεί ο χρήστης μια κακόβουλη ιστοσελίδα ενώ ήταν ταυτόχρονα συνδεδεμένος στο Facebook.


Το πρόβλημα επιλύθηκε αλλά για άλλη μια φορά αποδείχθηκε το πόσο ευάλωτες είναι οι προσωπικές μας πληροφορίες όταν τις δημοσιεύουμε χωρίς περίσκεψη στο διαδίκτυο.

Επίθεση των Ανώνυμων στην Αίγυπτο

Σύμφωνα με τον Gregg Housh, μέλος της ομάδας Anonymous που επιδίδεται σε διαδικτυακές επιθέσεις σε επιλεγμένες ιστοσελίδες, πραγματοποιήθηκε επίθεση στην ιστοσελίδα του υπουργείου επικοινωνιών της Αιγύπτου, όπως επίσης στην ιστοσελίδα του Εθνικού Δημοκρατικού κόμματος του προέδρου Hosni Mumbarak, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κατά το απόγευμα της Τετάρτης.

Η ομάδα Anonymous αποτελείται από περίπου 500 υποστηρικτές σε όλον τον κόσμο και έγινε γνωστή μετά τις επιθέσεις στις ιστοσελίδες των MasterCard, Visa και PayPal σε συμπαράσταση προς την ιστοσελίδα Wikileaks. To FBI εκτέλεσε 40 έρευνες σε όλες τις ΗΠΑ κατά την προηγούμενη εβδομάδα ενώ έχουν γίνει συλλήψεις και κατασχέσεις εξοπλισμού στην Βρετανία, την Ολλανδία, την Σουηδία, τνν Γερμανία και την Γαλλία.

300 εκατομμύρια αντίτυπα των Windows 7 έχουν πωληθεί παγκοσμίως

Σύμφωνα με στελέχη της Microsoft έχουν πωληθεί 300 εκατομμύρια άδειες του λειτουργικοιύ συστήματος Windows 7, όπως ανακοίνωσαν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του οικονομικού έτους 2011. Έτσι είναι εγκατεστημένα στο 20% όλων των υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Τα κέρδη της Microsoft ανήλθαν στα 19.95 δισεκατομμύρια δολάρια στο τρίμηνο πού έληξε την 31η Δεκεμβρίου.

Τεράστια η οικονομική ζημιά για την Αίγυπτο από το κλείσιμο του internet

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση στην χώρα απέκλεισε την πρόσβαση στο διαδίτκυο για πέντε μέρες. Σύμφωνα με την OECD (Organization of Economic Co-operation and Development) έχει ζημιωθεί η χώρα με περισσότερο από 90 εκατομμύρια δολάρια και προειδοποιεί πως οι ζημιές μπορεί να καταλήξουν ανυπολόγιστες αν συνεχιστεί αυτός ο αποκλεισμός.

Το διαδίκτυο και οι τηλεπικοινωνίες αναλογούν στο 3 - 4 % του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας και εκφράζεται η ανησυχία πως θα αποτραπούν μελλοντικές επενδύσεις από εταιρείες που έχουν ως προϋπόθεση λειτουργίας τους ένα αξιόπιστο διαδίκτυο.

Υποψήφιο για το Νομπέλ ειρήνης το Wikileaks

Με άιτησή του ο Snorre Valen, βουλευτής στην Νορβηγία, ανέδειξε την γνωστή ιστοσελίδα Wikileaks ως υποψήφια για το βραβείο Νομπέλ ειρήνης για το 2011. Η επιλογή και απονομή θα πραγμαοτποιηθεί τον Οκτώβριο του 2011.

Η επιτροπή των βραβελιων Νομπέλ δέχονται προτάσεις για υποψηφιότητα από μέλη του κοινοβουλίου, από καθηγητές στους τομείς των νομικών και των πολιτικών επιστημών όπως επίσης και από κατόχους του συγκεκριμένου βραβείου. Χαρακτηριστικό είναι πως η υποψηφιότητα δεν αφορά στον ιδρυτή και διαχειριστή της ιστοεσλίδας, Julian Assange, αλλά στην ίδια την ιστοσελίδα. Από μόνο του αυτό προκαλεί εντύπωση αφού για πρώτη φορά δίνεται μια τέτοια διάσταση στο διαδίκτυο και στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης.