Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αποτυχία του κόμματος των Πειρατών στις εκλογές της Κυριακής στην Σουηδία

Το κόμμα των Πειρατών δεν κατάφερε να επαναλάβει την περυσινή του επιτυχία στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Σουηδία. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο κόμμα με συμμετοχή στιος βουλευτικές εκλογές του 2006 και τις ευρωεκλογές του 2009 και που πρεσβεύει την ελευθερία στην διακίνηση ιδεών και απόψεων στο διαδίκτυο. Είναι κατά κάποιον τρόπο η επίσημη έκφραση του διάσημου και πολύ δημοφιλούς torrent site The Piratebay στο οποίο διακινείται και πολύ υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.


Η Apple εξαγοράζει την Polar Rose

Την Δευτέρα ανακοινώθηκε πως η Apple προχώρησε σε εξαγορά της Σουηδικής εταιρείας Polar Rose. Πρόκειται για μια νέα εταιρεία με 15 υπαλλήλους που βρίσκονται στην Σουηδία, την Πολωνία και την Γαλλία. Η εξειδίκευσή της είναι στον χώρο του augmented reality (αυξημένης πραγματικότητας) και έχει εξελίξει ένα λογισμικό για κινητά τηλέφωνα που έχει την δυνατότητα αναγνώρισης προσώπων. Έτσι, όποιος έχει αυτό το λογισμικό εγκατεστημένο στο κινητό του τηλέφωνο θα μπορεί θεωρητικά να στρέψει την κάμερα της συσκευής του προς κάποιο πρόσωπο και αυτόματα θα λαμβάνει όλα τα προσωπικά στοιχεία του συγκεκριμένου ατόμου που υπάρχουν στο διαδίκτυο, όπως επίσης και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες είναι μέλος.

15χρονη κάλεσε κατά λάθος 21.000 ανθρώπους για τα γενέθλιά της μέσα από το Facebook

Μια κοπέλα από στην πόλη Hertfordshire της Μεγάλης Βρετανίας έβαλε μια πρόσκληση για το πάρτυ που θέλει να κάνει για τα 15στα γενέθλιά της την 7η Οκτωβρίου. Πολύ γρήγορα έλαβε απάντηση από 21.000 μέλη πως ευχαρίστως θα παραβρεθούν.

Όταν έντρομη διαπίστωσε τι είχε κάνει προσπάθησε να εξηγήσει πως η πρόσκληση απευθυνόταν σε δεκαπέντε στενούς της φίλους και πως δεν ισχύει η πρόσκληση. Για κακή της τύχη είχε όμως γράψει και την διεύθυνση όπου μένει οπότε η αστυνομία της περιοχής θα είναι σε επιφυλακή, παρότι έχει ακυρωθεί το πάρτυ, και έχει εκδόσει ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πάρτυ.

Εφαρμογή για τι iPhone σας λέει πιο αεροπλάνο πετάει από πάνω σας

Κατεβάζοντας την εφαρομογή Plane Finder AR (κοστίζει 2.99 δολάρια) για την συσκευή iPhone σας μπορείτε τώρα να πληροφορείστε για το (τα) αεροπλάνο που βλέπετε να πετάει. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το ενσωματωμένο GPS της συσκευής και με την χρήση τεχνολογίας augmented reallity (αυξημένη πραγματικότητα), το Plane Finder AR  σας δίνει πληροφορίες όπως τον αριθμό πτήσης, από που έρχεται, ποιός είναι ο προορισμός κ.λ.π. κάποιου αεροπλάνου που εκείνει την στιγμή πραγματοποιεί πτήση στον εναέριο χώρο που βρίσκεστε.

Μια ανάλογη εφαρμογή είναι η "Augmented Reality" εφαρμογή του Google-Sky για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android όπου όταν χρήστης στρέψει την κάμερα του κινητού του προς τα αστέρια στον ουρανό η συσκευή (με την βοήθεια του ενσωματωμένου δέκτη GPS) επεξηγεί τους αστερισμούς που εκείνη την στιγμή είναι ορατοί.