Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Αποτυχία του κόμματος των Πειρατών στις εκλογές της Κυριακής στην Σουηδία

Το κόμμα των Πειρατών δεν κατάφερε να επαναλάβει την περυσινή του επιτυχία στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Σουηδία. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο κόμμα με συμμετοχή στιος βουλευτικές εκλογές του 2006 και τις ευρωεκλογές του 2009 και που πρεσβεύει την ελευθερία στην διακίνηση ιδεών και απόψεων στο διαδίκτυο. Είναι κατά κάποιον τρόπο η επίσημη έκφραση του διάσημου και πολύ δημοφιλούς torrent site The Piratebay στο οποίο διακινείται και πολύ υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.


Σύμφωνα με exit polls δεν κατάφερε να κερδίσει περισσότερους από το 0.7% των ψηφοφόρων στις εκλογές που έγιναν την προηγούμενη Κυριακή στην Σουηδία. Εϊναι ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009 όπου απέκτησε το 7.1% και εκπροσωπείται σήμερα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ο αρχηγός του κόμματος Rick Falkvinge δήλωσε πως είναι μια μεγάλη αποτυχία και που την νοιώθει άδικη.

Εϊναι σημαντικό πως στις ίδιες εκλογές κατάφεραν να πάρουν 20 βουλευτικές θέσεις (από τις 349)οι Σουηδοί Δημοκράτες που είναι ένα ακροδεξιό κόμμα με παρθενική εμφάνιση στην βουλή.