Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Η RIM κάνει πίσω στην Ινδία και παρέχει προσωπικά δεδομένα στην κυβέρνηση

Μετά από κάποιον καιρό συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης στην Ινδία και της Rim, που είναι η κατασκευάστρια εταιρεία των κινητών Blackberry, όπου η πρώτη είχε απαιτήσει να μπορεί να παρακολουθεί τις υπηρεσίες μηνυμάτων των χρηστών που ωρίσκονται εντός της χώρας, φαίνεται πως το θέμα οδεύει προς κάποια λύση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η RIM πρόκειται να δώσει πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές όταν το ζητάει η κυβέρνηση της Ινδίας. Στην αρχή θα γίνεται αυτό "χειροκίνητα", δηλαδή μετά από αίτηση της κυβέρνησης. Όμως έχει υποσχεθεί πως θα έχει ετοιμάσει μια αυτοματοποιημένη λύση μέχρι τον Νοέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή έκανε την μετοχή της RIM να πέσει και άλλο στο χρηματιστήριο NASDAQ, κατά 2.57$ (4.8%) στην τιμή των 50,83$. Μια πτώση που συνολικά από την αρχή του έτους αγγίζει το 25%.

Στις 4 Αυγολυστου είχε κάνει δήλωση η RIM πως βρίσκεται σε διαβούλευση με πολλές χώρες που έχουν ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια των κρατών τους. Με έμφαση είχε τότε τονίσει πως σέβεται απόλυτα την ιδιοτικότητα των πελατών της και πως το σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε η κρυπτογράφηση να μην επιτρέπει ούτε στην ίδια την εταιρεία να παρεμβαίνει και να διαβάζει προσωπικά μηνύματα.

Η δήλωση που έγινε τότε αντιβαίνει τελείως με τις πρόσφατες υποχωρήσεις προς την κυβέρνηση της Ινδίας και σίγουρα γεννά ερωτηματικά για τον τρόπο που η RIM χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της.