Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Το Facebook προειδοποιεί για νέα παραπλανητική εφαρμογή

Πρόσφατα υπήρξε περιστατικό όπου μέλη του Facebook δεχόντουσαν μηνύματα που φαινομενικά προέρχονταν από φίλους τους και τα οποία περιελάμβαναν σύνδεσμους σε αμφιβόλο ασφάλειας video. Τα μηνύματα αυτά συνήθως είχαν τον τίτλο "OMG, shocking video".

Ένα νέο περιστατικό με παραπλανητική εφαρμογή έχει εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες. Σε συνέχεια της κίνησης του Facebook να τοποθετήσει ένα κουμπί "like" που δίνει την δυνατότητα να χαρακτηρίσει κάποιος ένα σχόλιο, μια φωτογραφία ή οτιδήποτε άλλο ως "αρεστό", τώρα εμφανίζεται μια εφαρμογή με ένα κουμπί "dislike" που υποτίθεται πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να δηλώσουν πως κάτι δεν τους άρεσε.

Η ομοιότητα του παραπλανητικού αυτού κουμπιού με το αυθεντικό του Facebook είναι μεγάλη και για αυτό οι χρήστες συνήθως δίνουν πρόσβαση στο προφίλ τους στην συγκεκριμένη εφαρμογή. Από εκεί και πέρα η εφαρμογή συνεχίζει να στέλνει παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα σε άλλους χρήστες. Επίσης προτρέπει τους χρήστες να συμπληρώσουν μια online έρευνα για την οποία προφανώς οι δημιουργοί του λογισμικού πληρώνονται.

Η πρόσκληση για την εφαρμογή έχει συνήθως τον τίτλο "Download the ifficial DISLIKE button now". Όταν ο χρήστης έχει κάνει αποδοχή, η εφαρμογή τοποθετεί έναν σύνδεσμο στο προφίλ του με την φράση "I just got the dislike button, so now i can dislike all your dumb posts lol!!!"