Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ο ιδρυτής του Wikileaks θα αρθρογραφεί σε σουηδική απογευματινή εφημερίδα.

Ο Julian Assange, ιδρυτής και διαχειριστής του ιστότοπου Wikileaks που διέρευσε τον προηγούμενο μήνα 70.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ όπου περιγράφονται πρακτικές του αμερικάνικου στρατού και ανάιτιες δολοφονίες άμαχου πληθυσμού, ανακόνωσε την συνεργασία του με την εφημερίδα Aftonbladet.

Στην μίνι συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα είπε πως έχει έρθει σε συμφωνία για να δημοσιεύει ένα άρθρο κάθε δεύτερο μήνα. Σε ερώτηση για το ποιός είναι ο λόγος αυτής της κίνησης η απάντηση είναι πως το Wikileaks υπόσχεται την όσο το μεγαλύτερη έκθεση των αποκαλύψεων στους πληροφοριοδότες του.

Ερωτήματα δημιουργούνται για τον λόγο που επιλέγει να συνεργαστεί με μια σχετικάμικρή απογευματινή εφημερίδα στην Σουηδία και όχι με τους κολοσσούς οι New York Times, The Guardian και Der Spiegel στους οποίους είχε διανείμει τα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα. Οι νόμοι στην Σουηδία προστατεύουν ιδιαίτερα την ελευθερία του λόγου και πιθανολογείται να υπάρχει κάποιο νομικό "παράθυρο" που δίνει ασυλία στον Assante όσο αυτός αρθογραφεί σε εφημερίδα.