Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Η Google αγοράζει την Like.com;

Υπάρχουν φήμες πως η Google σχεδιάζει να εξαγοράσει την Like.com έναντι ποσού που θα υπερβαίονει τα 100 εκατομμύρια δολάρια. H Like.com είναι η μετεξέλιξη της Riya που ήταν η πρώτη σοβαρή απόπειρα δημιουργίας λογισιμικού αναγνώρισης προσώπων. Η Riya ανακοίνωσε το πρώτο της προϊόν to 2005 αλλά αναγκάστηκε να παύσει την λειτουργία της το 2009.

Αμέσως μετά γεννήθηκε η Like.com η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Riya για την "οπτική" αναζήτηση προϊόντων. Η Like.com κατάφερε να αποσπάσει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια από ανεξάρτητους επενδυτές και έχει έναν ετήσιο τζίρο ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Google είναι τώρα στο τελευταίο στάδιο για την απόκτηση της Like.com έναντι ποσού που φημολογείται πως θα υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι άγνωστος ο λόγος που θα προχωρούσε η Google σε μια τέτοια εξαγορά μιας και δεν είναι εμφανής η συμμετοχή της στους δύο βασικούς στρατηγικούς της άξονες που είναι η κοινωνική δικτύωση και οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. Όμως η Like.com είναι πολύ καλή στην "οπτική αναζήτηση", κάτι που η Google μελετά εδώ και πολύ καιρό.