Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

O Internet Explorer έκλεισε τα 15 χρόνια


Πάνε 15 χρόνια από τότε που πρωτοεμφασνίστηκε ο Internet Explorer στους υπολογιστές μας. Ήταν 16 Αυγούστου του 1995 όταν διατέθηκε ο Internet Explorer 1. Ήταν ένας browser βασισμένος στο Mosaic, του οποίου είχε αποκτήσει τα δικαιώματα η Microsoft από μια εταιρεία με την ονομασία Spyglass Inc.

Από την έκδοση 3.0 άρχισε η Microsoft να συμπεριλαμβάνει τον Internet Explorer στο λειτουργικό της σύστημα Windows, εκτοξεύοντας έτσι το μερίδιο αγοράς που μέχρι τότε είχε και ουσιαστικά εξαφανίζοντας τον ανταγωνιστή της, τον Netscape Navigator.

Η πτώση του Internet Explorer άρχισε το 2004 όταν εμφανίστηκε το δημοφιλές Firefox. Η επιτυχία του Firefox οφειλόταν κατά πολύ στα προβλήματα που είχε ο Internet Explorer 6 που κυκλοφόρησε τον ίδιο χρόνο. Ο IE6 είχε μεγάλα προβλήματα αξιοπιστίας και ασφάλειας πράγμα που έκανε τους χρήστες να στραφούν αλλού.

Μετά από δύο χρόνια ανεξήγητης αδράνειας η Microsoft παρουσίασε τον Internet Explorer to 2007. Ο ΙΕ7 ήταν μια πολύ βελτιωμένη εκδοχή του ΙΕ6, ιδιαίτερα στα θέματα σταθερότητας και ασφάλειας.

Σήμερα ο Internet Explorer ηγείται στην αγορά έχοντας το 60.74% της αγοράς, ακολουθούμενος από τον Firefox με 23.75% και πιό κάτω τους Chrome, Safari, Opera και άλλους μικρότερους.

Η Microsoft έχει ανακοινώσει πως θα διαθέσει την έκδοση 9 στις 15 Σεπτεμβρίου.