Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Έρευνα για τις μεθόδους της Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως ξεκινάει σήμερα έρευνα για το κατά πόσο η Google εκμεταλεύεται την ηγετική της θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα των καταγελιών που έκαναν προ εννέα μηνών η αγγλική σελίδα αναζήτησης Foundem και η Γαλλική ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών ejustice.fr.

Η ιδιοκτησίας της Microsoft Ciao, από το Bing, έχει επίσης καυαγγείλει την Google στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις των υπηρεσιών της.

Η Ένωση θα ερευνήσει τρία θέματα.

Πρώτα από όλα το κατά πόσο ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί στην μηχανή αναζήτησής της υποβιβάζει σε πολύ χαμηλές θέσεις των αποτελεσμάτων ιστοσελίδες ανταγωνιστών και που δεν έχουν οικονομικές συναλλαγές με την εταιρεία. Επίσης θα εξετάσει τις καταγγελίες πως εκβιάζει σε αποκλειστικότητα τις ιστοσελίδες που τοποθετούν διαφημήσεις της, μη επιτρέποντάς τους να αναρτούν και διαφημήσεις από ανταγωνιστικούς πάροχους διαφημήσεων. Τέλος θα ελέγξει κατά πόσο η Google θέτει περιορισμούς στους διαφημιζόμενούς της ώστε να μην τους επιτρέπει να αναρτούν τις διαφημήσεις τους σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες διαφήμησης.

Ο εκπρόσωπος της Google δήλωσε πως υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης και πως θα συνεργαστούν με την Επιτροπή ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες αμφιβολίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δικαίωμα να μηνύσει εταιρείες με ποσά που ανέρχονται μέχρι και 10% του τζίρου τους παγκοσμίως.