Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Στους server του Amazon το Wikileaks μετά από επίθεση

Η ιστοσελίδα Wikileaks είναι ίσως η πιο σημαντική αυτές τις μέρες, περισσότερο και από το Facebook ή το Twitter, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις που διασύρουν την διπλωματίς των ΗΠΑ. Αυτό έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταδικάζει τη πράξη αυτή ως πολύ επικίνδυνη και που θέτει την ζωή πολλών ανθρώπων σε κίνδυνο.

Μεταξύ των πολλών αντιδράσεων ήταν και η επίθεση από hacker κατά της ιστοσελίδας με την μέθοδο Denial Of Service (DOS). Ο server που μέχρι τότε φιλοξεούσε την ιστοσελίδα και που βρίκσται στην Γαλλία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε και έτσι οι διαχειριστές της αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν και άλλους server.

Σύμφωνα με τον Mikko Hypponen της εταιρείας ασφαλείας δεομένων F-Secure
θα πρέπει η ιστοσελίδα να άλλαξε τουλάχιστον δύο φορές τους server που χρησημοποιεί την Κυριακή και οι ενδείξεις είναι πως μεταφέρθηκε σε δύο server της Amazon, ένας εκ των οποοίων βρίσκεται στην Ιρλανδία και ο άλλος στο Seattle στις ΗΠΑ.

Πίσω από την επίθεση φαίνεται να βρίσκεται ένας hacker με το ψευδώνυμο Jester, που βρίσκεται μάλλον στην Ρωσία. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος σε μηνύματα που διοχετεύει στο Twitter όπου λέει πως προχώρισε σε αυτήν την επίθεση επειδή το Wikileaks θέτει σε κίνδυνο στρατιωτικές δυνάμεις, άλλους πόρους και διεθνείς σχέσεις.

Ο Mikko Hypponen λέει πως είναι πολύ πιθανό να είναι αλήθεια πως ο Jester είναι ο ένοχος αφού "ανέλαβε την ευθύνη και, πιό συμαντηκό, έχει αποδείξει τις δυνατότητές του. Και φαίνεται επίσης να έχει κίνητρο."

Σε μια συνέντευξή του τον Ιούλιο του 2010 στην ιστοσελίδα Ethical Hack3er ισχυρίστηκε ο Jester πως είναι πρώην στρατιωτικός και δηλώνει πως η αποστολή του είναι "να σταθεί εμπόδιο στις διαδικτυακές προσπάθειες των μωαμεθανών Jihad".

Η Amazon δεν έχει δεχθεί να σχολιάσει την φήμη.