Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Οι 8 μεγαλύτερες διαρροές στην ιστορία του Wikileaks

Ο πιο πολυσυζητημένος ιστότοπος αυτές τις μέρες είναι αναμφίβολα το Wikileaks. Με την νέα τεράστια αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων τηλεγραφημάτων και απόρρητων εγγράφων που προέρχονται κυρίως από διπλωματικές επικοινωνίες των ΗΠΑ με τις πρεσβείες τους έχει προκαλέσει αμηχανία και ποικίλες αντιδράσεις παγκοσμίως.

Από την επίθεση του hacker με το ψευδώνυμο Jester, που με τεχνολογία Denial Of Service (DOS) ανάγκασε τον ιστότοπο να μεταφερθεί εσπευσμένα από τους server στην Γαλλία, όπου και βρισκόταν σε δύο server της Amazon στην Ιρλανδία και το Σηάτλ (διαβάστε περισσότερα), μέχρι την έντονη αντίδραση και αγανάκτηση του Peter King, Γερουσιαστή από την Νέα Υόρκη, που απάιτησε να ενταχθεί ο ιστότοπος στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που αποτελούν εθνικό κίνδυνο. Τις επόμενες ημέρες όταν και θα έχουν αναλυθεί όλες οι πληροφορίες είναι βέβαιο πως θα αναγκαστούν οι ΗΠΑ να ζητήσουν εξηγήσεις από κράτη και αρχηγούς κυβερνήσεων.



Μέσα στιν δίνη των αποκαλύψεων, ο ιδρυτής και διαχειριστής του ιστότοπου, Julian Assange, έδωσε συνέντευξη τύπου στο περιοδικό Forbes όπου δηλώνει πως στις αρχές του επόμενου έτους θα ακολουθήσουν αποκαλύψεις που δεν θα στρέφονται πια προς κράτη αλλά προς τον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα προαναγγέλει πως θα προκαλέσει σκάνδαλο με μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ και που θα μπορεί να συγκριθεί μόνο με το σκάνδαλο της Enron. (δείτε εδώ).

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το Wikileaks προκαλεί παγκόσμια αμηχανία με τις δημοσιεύσεις του. Ακολουθούν 8 από τις σοβαρότερες διαρροές στην τετραετή παρουσία του στο διαδίκτυο:

1. Αποκάλυψη της Σιεντολογίας

Η Σιεντολογία είναι μια από τις πιο κρυφές θρησκείες στον κόσμο. Ιδρύθηκε από έναν συγγραφέα μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας ονόματι L. Ron Hubbard το 1952και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των σταρ του Holywood.

Οι μέθοδοι της εκκλησίας της Σιεντολογίας αποτελούν καλά κρατημένο μυστικό. Το Wikileaks σε μια από τις πρώτες του αναρτήσεις διέδωσε το "the collected secret 'bibles' of Scientology", μια συλλογή από έγγραφα που εξηγούν με λεπτομέρεια την ιεραρχία εντός της συγκεκριμένης εκκλησίας.

2. Δημοσίευση των μελών του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος

Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού το Wikileaks δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα ονόματα, όπως επίσης την διεύθυνση κατοικίας και το επάγγελμα όλων των μελών του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος. Καυχιόταν μάλιστα πως με ένα απλό Ctrl-F (αναζήτηση στην λίστα) μπορούσε κάποιος να δει ποιοί στην γειτονιά του υποστηρίζουν αυτές τις ακροδεξιές πεποιθήσεις.

3. Καταγραφές από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Αυτή η διαρροή έκανε τον ιστότοπο γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα του στρατού των ΗΠΑ που περιγράφουν συμβάντα από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Περιστατικά βασανισμών και δολοφονιών "περισσεύουν" στα έγγραφα και η κίνηση από την αμερικάνικη κυβέρνηση να καταδικάσει την δημοσίευσή τους μεγάλωσε την δυσαρέσκεια του κόσμου για αυτά που συμβαίνουν σε τέτοιους πολέμους.

4. "Παραβίαση" του προσωπικού email της Sarah Palin

Η αντίπαλος του Barak Obhama στις τελευταίες εκλογές στις ΗΠΑ εκτέθηκε όταν ήρθε στην κατοχή του Wikileaks ο προσωπικός της λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Χρησιμοποιούσε τις υπηρεσίες της Yahoo και από ότι φαίνετ6αι συνήθιζε να αλληλογραφεί μέσω αυτού και για σοβαρά επαγγελματικά θέματα. Φαντάζει μικρό παράπτωμα αλλά απαγορεύεται αυστηρά μια τέτοια χρήση.

5. Αποκάλυψη διπλωματικής αλληλογραφίας

Η συγκεκριμένη διαρροή έγινε την κυριακή που πέρασε και αποτελείται από περισσότερα από 250.000 έγγραφα που αποδεικνύουν αυτό που όλοι μας γνωρίζαμε, πως δηλαδή αλλα λένε οι διπλωμάτες και οι κυβερνήσεις ανοικτά και διαφορετικά μιλούν όταν πρόκειται για μυστικά.

Δεν έχει γίνει ακόμα ενδελεχής έρευνα της τελευταίας αυτής διαρροής αλλά θεωρείται η μεγαλύτερη στο είδος της ποτέ.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν περιλαμβάνουν τα πάντα, από συμφωνία Αράβων και των ΗΠΑ για τον βομβαρδισμό του Ιράν, την προσέγγιση της Κίνας στην Βόρεια Κορέα αλλά και λεπτομέρειες για τον πρίγκηπα Andrew και τον επικεφαλής της τράπεζας της Αγγλίας Mervin King.

6. "Έρευνες" για την αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος

Έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αλλαγή του κλίματος διεκόπηκαν το 2009 όταν διέρευσαν πρεισσότερα από 1.000 ηλεκτρονικά μηνύματα και 2.000 έγγραφα σχετικά με τις έρευνες αυτές. Τα έγγραφα έδειχναν σαφώς πως γινόταν απόκρυψη πληροφοριών που ταιριαζανε με τις τότε θεωρίες περί αλλαγής του κλίματος (πράγμα που δεν άρεσε σε αυτούς που πραγματοποιούσαν τις έρευνες).

Το κύρος πολλών διακεκριμένων επιστημόνων επλήγη με αυτές τις διαρροές.

7. Κατάλογοι λογοκρισίας στο διαδίκτυο

Το ιδιο το Wikileaks βρέθηκε στην "μαύρη λίστα" των ιστοσελίδων στην Αυστραλία το 2009. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της δημοσίευσης ενός καταλόγου ιστοσελίδων που έχουν κριθεί απαγορευμένες σε διάφορες χώρες. Πλέον δεν είναι απαγορευμένος ο ιστότοπος στην Αυστραλία αλλά η κίνηση αυτή προκάλεσε πονοκέφαλο στις αρχές της χώρας που είχε τοποθετήσει στην μάυρη λίστα όχι μόνο αυτές που αφορούν σε παιδική πορνογραφία και τρομοκρατία αλλά επιλεκτικά και άλλες.

8. Αποκάλυψη της λέσχης Bilderberg

Αυτή ήταν μια εντυπωσιακή κίνηση από την πλευρά του Wikileaks αφού κατάφερε να δημοσιοποιήσει τα μέλη μιας από τις πιο μυστικές οργανώσεις. Ένα τέτοιο θέμα πάντα τραβάει την προσοχή του κόσμου.

Στην λέσχη είναι μέλη ηγέτες, ισχυροί άνθρωποι από όλον τον κόσμο, διασημότητες κλπ και μετά την αποκάλυψη από το Wikileaks αναγκάστηκε η ίδια η οργάνωση να δημοσιοποιήσει τα μέλη της στην επίσημη ιστοσελίδα της.