Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τα Windows 7 κερδίζουν έδαφος

Τέτοιες μέρες πριν έναν χρόνο ετοιμαζόταν η Microsoft να διαθέσει στην αγορά το νέο της λειτουργικό σύστημα, τα Windows 7. Με τον φόβο μήπως προκύψει άλλη μια αποτυχία μετλά τα Vista που δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την αποδοχή του κόσμου, τα windows 7 δεν διαφημήστικαν ιδιαίτερα.

Όμως και ο ανταγωνισμός, όπως η Apple, δεν προχώρησαν σε επιθετικές διαφηνήσεις ώστε να μειώσουν το νέο προϊόν της Microsoft. Η Apple συγεκριμένα έβγαλε μόνο 2-3 διαφημήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την εμπορική διάθεση των νέων windows. Όλα συνηγορούν πως κανένας δεν πίστεψε ιδιαίτερα στο νέο προϊόν. Η Microsoft προχώρησε την διάθεσή τους σε χαμηλούς τόνους ενώ ο ανταγωνισμός ήταν μάλλον σίγουρος πως τα windows 7 θα "καιγόντουσαν" μόνα τους όπως έγινε με τα Windows Vista.

Οι τελευταίοι μήνες όμως έδειξαν πως τα Windows 7 αποτελούν ένα αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα, εμφανώς βελτιωμένο από τον προκάτοχό του. Τους πρώτους μήνες (μέχρι τον Ιούλιο) είχε ήδη πουλήσει 175 εκατομμύρια άδειες ενώ οι προβλέψεις λένε πως μέχρι το τέλος του έτους θα αγγίξει τις 350 εκατομμύρια άδειες, δηλαδή περίπου 30 εκατομμύρια άδειες μηνιαίως.

Πάντως, ενώ οι χρήστες των Vista ανυπομονούν να κάνουν αναβάθμιση στα νέα windows, οι χρήστες των XP είναι πιό διστακτικοί. Περίπου 70 - 75% των εταιρικών υπολογιστών λειτουργούν σήμερα με Windows XP. Αν συνεχίσει η διείσδυση των Windows 7 με ρυθμό 1.5%, όπως όλα δείχνουν, τότε θα υπερισχύσουν τα Windows 7 μέχρι το τέλος του 2011.