Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τι δεν σας λέει το Facebook για την ασφάλεια των δεδομένων σας

Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που το Facebook χρησιμοποιεί και διαχειρίζεται τα προσωπικά στοιχεία των μελών του. Είναι εντυπωσιακό το πώς καταφέρνει να δίνει ασαφείς απαντήσεις σε τόσο σημαντικά ερωτήματα όπως αυτά που αφορούν προσωπικά δεδομένα και να μπορεί παρόλα αυτά να συγκρατεί τις αντιδράσεις.

Έχει δεχθεί σοβαρή κριτική για την νέα πολιτική του περί προστασίας της ιδιοτηκότητας των μελών του και, επίσης, για τις διάφορες συνεργασίες που κάνει με τρίτους στους οποίους παρέχει πληροφορίες για τα μέλη του.

Ο Joey Tyson είναι ειδικός στισ ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και υπεύθυνος έκδοσης της ιστοσελίδας Social Hacking. Εκφράζει και αυτός την απορία του για το πόσα πολλά δεν γνωρίζουν τα μέλη του Facebook και που αφορούν την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων και την ιδιοτικότητά τους.

Αυτά είνα τρία παραδείγματα που δεν τολμάει το Facebook να πει ανοικτά στους χρήστες του:

1. "Δεν θέλουμε να χρησιμοποιείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας"

Η πολιτική απορρήτου έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Στην αρχή υπήρχε απόλυτος έλεγχος από τον χρήστη για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Τώρα πια δεν γίνεται να αποκρυβούν όλα και ακόμα και αυτά που μπορούν να κρατηθούν απόρρητα θέλουν μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία για να αποκρυβούν.

Το Facebook σπρώχνει τα μέλη του να μοιράζεται όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται και δυσκολεύει την απόκρυψη των προσωπικών δεδομένων. Άλλωστε αυτό δεν είναι και το μυστικό της επιτυχίας του;

2. "Δεν φταίμε εμείς.. οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε φταίνε"

Το Facebook κάνει αρκετά για να προφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα από τον κορμό της υπηρεσίας του. Όμως δεν είναι το ίδιο προσεκτικό με τα εργαλεία που δίνει σε τρίτους που φτιάχνουν εφαρμογές για τους χρήστες. Ούτε μπορεί να διασφαλίσει πως κάποιος hacker που θα επιτεθεί σε μια τέτοια εφαρμογή δνε μπορεί να βλάψει και τον χρήστη μέσα από το προφίλ του.

Οι περισσότερες εφαρμογές στο Facebook ζητούν άδεια από τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο προφίλ τους. Λίγοι όμως συνειδητοποιούν το μέγεθος της ελευθερίας που παρέχουν εκείνη την στιγμή στην εφαρμογή. Κάποιος hacker που έχει καταφέρει να μολύνει την εφαρμογή με κακόβουλο λογισμικό ουσιαστικά έχει απεριόριστη πρόσβαση στα στοιχεία και τις σελίδες των μελών. Μπορεί να κάνει ότι θέλει εκεί.

3." Ξέρουμε τι έχεις απισκευτεί στο internet"

To Facebook συλλέγει πολλή πληροφορία σχετικά με τις σελίδες που επισκέπτονται τα μέλη του. Με απλά εργαλεία που μπορούν να τοποθετηθούν σε ιστοσελίδες γνωρίζει ποιές αρέσουν σε κάποιο μέλος και ποιές όχι. Αυτή η πληροφορία αποθηκεύεται και έτσι υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ιστορικό των ιστοσελίδων που επισκέυθηκε ο χρήστης.

4 "Τα δεδομένα σας αποθηκεύονται σε μέρη έξω από το Facebook"

Οι περισσότερες εφαρμογές όπως είναι το FarmVille και το Mafia Wars έχουν πρόσβαση και χρησιμοποιούν πληροφορίες από τα προφίλ των μελών. Σύμφωνα με το facebook, κάθε τρίτος που έχει αναπτύξει μια εφαρμογή πρέπει να δηλώνει ξεκάθαρα το ποιά δεδομένα προτίθεται να χρησιμοποιήσει και η πρόσβαση δεν είναι εφικτή μέχρι να κάνει αποδχή το μέλος.

Ο Tyson εκφράζει τις μφιβολίες του και λέει πως ο κόσμος δεν γνωρίζει πόσα προσωπικά δεδομένα έχει εγκρίνει στις διάφορες εφαρμογές να χρησιμοποιούν... και για πιό σκοπό.