Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

H Huawei υποκύπτει στις πιέσεις της Ινδίας

Η Κινέζικη εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού υποχώρησε στην νέα νομοθεσία που θέσπισε πρόσφατα η Ινδία και που υποχρεώνει όλους τους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού να παρέχουν τον πηγαίο κώδικα και την αρχιτεκτονική των συστημάτων τους.

Ο ίδιος νόμος προβλέπει πως κάθε κενό ασφαλείας που θα διαπιστωθεί κατά την προμήθεια αλλά και την μετέπειτα λειτουργία των συστημάτων θα βαρύνουν τον προμηθευτή ο οποίος θα κινδυνεύει με υψηλά πρόστιμα και εισαγωγή στην μαύρη λίστα προμηθευτών.

Η νέα αυτή απαίτηση της κυβέρνησης της Ινδίας και του υπουργείου τηλεπικοινωνιών της χώρας είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων και της νέας πολιτικής ασφαλείας. Νωρίτερα είχε απαιτήσει από την RIM, την κατασκευάστρια εταιρεία των κινητών τηλεφώνων Blackberry, να της παρέχει όλα τα δεδομένα για τις υπηρεσίες μηνυμάτων που προσφέρει.. απαίτηση που έγινε δεκτή από την RIM μόλις χθές.

Η Huawei αναγκάστηκε να είναι η πρώτη εταιρεία που υποχωρεί στις απαιτήσεις της Ινδίας επειδή είχε παγώσει μια προμήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι υπόλοιποι προμηθευτές δεν έχουν ακόμα αποκαλύψει τις προθέσεις τους.

Πάντως η υποχώρηση της Huawei κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική επειδή η Ινδία και η Κίνα έχουν διαφορέσ για τα σύνορα των δύο κρατών και το 1962 βρέθηκαν επίσης σε πόλεμο μεταξύ τους.