Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο συλλέγει πληροφορίες για ασύρματα δίκτυα WiFi σε απόσταση χιλιομέτρων


WiFi-sniffing είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ευρέως διαδεμομένο χόμπυ της αναζήτησης ασύρματων δικτύων σε μια περιοχή. Φανατικοί του χόμπυ οδηγούν με τις ώρες σε διάφορες περιοχές και συλλέγουν πληροφορίες για τα ασύρματα δίκτυα στων οποίων την εμβέλεια θα βρεθούν.

Δύο χομπίστες με τις κωδικές ονομασίες Redqueen και Whitequeen προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Παρουσίασαν στο διεθνές συνέδριο για την ασφάλεια των δεδομένων Defcon στο Las Vegas ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο με εξοπλισμό τέτοιο ώστε να μπορεί πετώντας πάνω από περιοχές να συλλέγει πληροφορίες για ασύρματα δίκτυα WiFi σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Το Wasp (WiFi Aerial Surveillance Platform), όπως το ονομάζουν είναι στην πραγματικότητα ένα τροποποιημένο τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο που το προμηθεύτικαν από τον αμερικάνικο στρατό και το οποίο εξόπλισαν κατάλληλα.

Το αεροπλάνο είναι λιγότερο από έξι κιλά βαρύ και έχει πλάτος φτερών 1.7 μέτρα. Έχει αυτονομία 30 με 45 λεπτά και μπορεί να πετάει σε προκαθορισμένη πορεία συλλέγοντας δεδομένα. Αν ανακαλύψει κάτι ενδιαφέρον αρχίζει αυτόματα να κάνει κάποιουε γύρουςγύρω από το σημείο να συλλέξει περισσότερα στοιχεία.

Την συλλογή των δεδομένων την έχει αναλάβει ένας υπολογιστής Via Epia Pico ITX ο οποίος στέλνει τα δεδομένα σε κάποιον σταθμό βάσης ή σε άλλη συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο διαδίκτυο, μέσω 3G/edge.

Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί επίσης να παρακολουθεί δίκτυα Bluetooth και συσκευές κινητής τηλεφωνίας GSM όπως επίσης να τραβάει φωτογραφίες και video.

Ο Redqueen και ο Whitequeen είπαν πω ο στόχος ήταν να κατασκευάσουν κάτι φτηνό με όσο το δυνατόν περισσότερο συνηθισμένα κομμάτια. Περισσότερα για την κατασλευή μπορείτε να δείτε εδώ