Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων θα συνεχίσουν να αυξάνονται παγκοσμίως

Σύμφωνα με αναφορά της εταιρείας Ovum, εταιρεία που πραγματοποιεί έρευνες αγοράς, θα συνεχίσει να αυξάνεται ο τζίρος της κινητής τηλεφωνίας μέχρι το 2015 αγγίζοντας το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Ο στόχος αυτός πρόκειται να έρθει καθυστερημένος κατά ένα έτος σε σχέση με ότι προέβλεπε η Ovum στην αναφορά "Global market outlook 2010 - 15" και οφείλεται κυρίως στον κορεσμό της αγοράς και την "ωριμότητά" της.

Οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας πρόκειται να ανέλθουν στα 7.4 δισεκατομμύριο στα επόμενα πέντε έτη εκ των οποίων οι περισσότερες θα βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες με κορυφαίες την Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία. Οι τρεις τελευταίες υπολογίζεται πως θα αντιπροσωπεύουν το 38% αυτων των συνδέσεων, δηλαδή περίπου 2.8 δισεκατομμύριο.

Η αύξηση του τζίρου στην κινητή τηλεφωνία θα αρχίσει να ελλατώνεται μετά το 2015 και αυτό θα κάνει τους πάροχους κινητής τηλεφωνίας να αλλάξουν συμπεριφορές, κυρίως εστιάζοντας στα κόστη λειτουργίας.

Σύμφωνα με την έρευνα θα συνεχίσει να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες δεδομένων αν και η φωνή θα παραμείνει το κύριο προϊόν. Ο τζίρος από τις υπηρεσίες φωνής στην Ανατολική Ασία θα αντιπροσωπεύει το 58% του συνολικού τζίρου το 2015.

Ο συνεχής ανταγωνισμός και η ωρίμανση της αγοράς θα οδηγήσει τον χώρο σε δύο κυρίως μοντέλα μέχρι το 2020. Το ένα θα είναι το SMART (services, management, applications, relationships και technology) που θα είναι πιθανότατα ο στόχος των περισσότερων πάροχων αλλά που λίγοι θα καταφέρουν να πετύχουν, και το άλλο θα είναι το LEAN (low-cost enablers of agnostic networks) που θα γίνει μακροπρόθεσμα το μοντέλο των περισσότερων από τους σημερινούς παικτες παγκοσμιώς.