Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Πιέσεις από την Google κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο

Η Google έχει αρχίσει να κάνει επαφές με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ώστε να ληφθούν μέτρα κατά των κρατών που πραγματοποιούν λογοκρισία στο περιεχόμενο του διαδικτύου και την πρόσβαση σε αυτό. Τέτοιες χώρες είναι η Κίνα και η Τουρκία με την πρώτη να βρίσκεται σε ανοικτή διαμάχη με την εταιρεία.

Σύμφωνα με την εταιρεία και τον νομικό της διευθυντή David Drummond, η λογοκρισία αυτή δεν είναι μόνο απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και για το εμπόριο και το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων. Όπως λέει ο Drummond, αν αυτά τα εμπόδια παρουσιάζονταν στο εμπόριο "φυσικών" προϊόντων, τότε θα είχε κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα.

Η Google θεωρεί πως βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, μιάς και εκκρεμούν πολλές εμπορικές συμφωνίες διεθνώς και οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο πιέσης. Προτείνει να υποχρεωθούν όλες οι χώρες που λογοκρίνουν το περιεχόμενο του διαδικτύου στους πολίτες τους να σταματήσουν αν θέλουν να συμμετέχουν στην παγκόσμια ελέυθερη οικονομία και διακίνση προϊόντων.

Παραδείγματα τέτοιας λογοκρισίας που αναφέρει η Google είναι η απαγόρευση των υπηρεσιών YouTube σε περισσότερες από 20 χώρες, με την Τουρκία να έχει εκδόσει διετή απαγόρευση. Επίσης υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Κίνα η οποία έχει απαγορεύσει την λειτουργία της μηχανής αναζήτησης Google αν αυτή δεν εφαρμόσει τα συγκεκριμένα φίλτρα που επιθυμεί η κυβέρνηση της Κίνας. Στην τελευταία περίπτωση θεωρείται πως υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα λόγω της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στο Θιβέτ και την Ταϊβαν.