Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Συμμορία χρησιμοποιεί το Facebook για να πραγματοποιεί κλοπες σε σπίτια.

Η αστυνομία στο Nashua, New Hampshire, έχει πλέον διελευκάνει μια συμμορία που με την βοήθεια του Facebook εντόπιζε ποιοί λείπουν για διακοπές ώστε με ασφάλεια να μπορούν να πραγματοποιούν διαρρήξεις. Το Nashua είναι μια πόλη 85.000 κατοίκων και μόνο τον Αύγουστο έγιναν 50 διαρρήξεις σε κατοικίες.

Μέχρι τώρα έχουν συνδεθεί μόνο 18 από αυτές τις διαρρήξεις με την συμμορία και σύμφωνα με την αστυνομία, ως αποτέλεσμα της διελεύκανσης
έχουν επιστραφεί 100.00 - 200.000 δολάρια στους ιδιοκτήτες τους.

Το Facebook έχει βελτιώσει σημαντικά το απόρρητο των προσωβπικών δεδομένων αλλά από ότι φαίνεται, οι χρήστες του δεν δίνουν ακόμα την πρέπουσα σημασία, παρέχοντας πληροφορίες όπως το που βρίσκονται και αν λείπουν διακοπές.

Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα youropenbook.org θα σας πείσει για το πόσοι και πόσο εύκολα αποκαλύπτουν τέτοιες πληροφορίες.Κάνοντας για παράδειγμα μια αναζήτηση εκεί, με την λέξη κριτήριο vacation, θα εμφανίσει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δηλώνουν πως βρίσκονται ή πρόκειται να πάνε για διακοπεές. Μια μικρή έρευνα αρκεί μετά για να αντοίστούν οι κατοικίες τους.

Μια άλλη ιστοσελίδα, η www.pleaserobme.com έδειχνε νωρίτερα φέτος το πόσο εύκολο είναι να εντοπιστούν online παίκτες χρησιμοποιώντας το Twitter και το παιχνίδι κοινωνικήσ διτύωσης Foursquare.

Για τους χρήστες του Facebook που ανησυχούν υπάρχουν εργαλεία που τους βοηθάνε στην σωστή ρύθμιση της ιδιοτικότητάς τους όπως τα www.reclaimprivacy.org και www3.untangle.com/saveface. Τα εργαλεία αυτά είναι σίγουρα πολύ χρήσιμα αλλά θα πρέπει να είναι και οι χρήστες των ιστοσελίδων σαν το Facebook υπεύθυνοι και να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα.