Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Αυτός διέρρευσε στρατιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ στο wikileaks;

Το Πεντάγωνο κρίνει πως είναι μεγάλες οι πιθανότητες να έχει διαρρεύσει απόρρητες πληροφορίες προς το Wikileaks ο 22χρονος Bradley Manning, αναλυτής των μυστικών υπηρεσιών. Δεν είναι ο μόνος 'υποπτος αλλά είναι ένας από τους βασικούς.

Ο Manning είχε συλληφθεί τον Μάϊο όταν τον κατέδωσε ο πρώην hacker Adrian Lamo. Ο Lamo είχε κάνει γνωριμία με τον Manning και σε διάφορα chat του είχε αποσπάσει πληροφορίες για πράξεις που είχε κάνει. Ο Manning είχε ισχυριστεί πως έχει ευθεία επαφή με το wikileaks και πως τους έχει παράσχει πολλά απόρρητα έγγραφα, βάσεις δεδομένων και video. Τον ιδρυτή του wikilieaks, Julian Assange, τον γνώρισε περίπου την Ημέρα των Ευχαριστιών το 2009.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον Manning πάλι μετά την τεράστια διαρροή στρατιωτικών εγγράφων την Κυριακή από το wikileaks, την The Ney York Times, The Guardian και Der Spiegel.

O Manning δεν είχε παραδεχτεί την Κυριακάτικη διαρροή απόρρητων πληροφοριών από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όμως έχει ισχυριστεί πως έχει παραδώσει στο Wikileaks μια βάση δεδομένων για τον πόλεμο στο Ιράκ που περιέχει περισσότερο από μισό εκατομμύριο περιστατικά (σε σύγκριση με τα 77.000 της κυριακάτικης διαρροής). Όπως και για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, έτσι και για τον πόλεμο στο Ιράκ υπάρχουν συντεταγμένες, ημερομηνίες και ώρες και αριθμός θυμάτων για περιστατικά μεταξύ του 2004 και του 2009.