Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Free εργαλείο για δημιουργία εφαρμογών Android από την Google...

Η Google ανοίγει επίσημα σήμερα την νέα υπηρεσία δημιουργίας εφαρμογών για συσκευές Android. Είναι ένα εργαλείο που λειτουργεί αποκλειστηκά στο web,  με εξαίρεση ενός μικρού προγράμματος που πρέπει να εγκατασταθεί στον υπολογιστή. Το συγκεκριμένο εργαλείο περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Google να αφήσει ανοικτή την πλατφόρμα Android για δημιουργία εφαμογών και την προσαρμογή της στις ανάγκες των χρηστών.

Το εργαλείο είναι πλέον διαθέσιμο στην ιστοσελίδα...

http://www.appinventor.googlelabs.com/about και έχει την ονομασία Google App Inventor for Android. Δοκιμάστηκε για περισσότερο από ένα έτος κυρίως σε μαθητέ και φοιτητές που δεν είχαν άμεση σχέση με την επιστήμη της πληροφορικής. Το σκεπτικό πίσω από την δημιουργία του ήταν πως το κινητό τηλέφωνο έχει αρχίσει να γίνεται ο υπολογιστής τον οποίο οι χρήστες έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται περισσότερο από όλους. 

Ο Harold Abenson, ερευηνητής πληροφορικής στο MIT οποίος αποσπάστηκε στην Google για ένα έτος και ηγείται του project, είπε: "Ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στον απλό άνθρωπο να μπορεί να γίνει δημιουργός και όχι απλά καταναλωτής σε αυτόν τόν κόσμο της φορητότητας".

Η δημιουργία εφαρμογών για συσκευές Android παρομοιάζεται με τον τρόπο που κάποιος κάνει κατασκευές με Lego. "Τουβλάκια" με έτοιμο κώδικα συνδιάζονται με τον σωστό τρόπο και δημιουργούν ολοκληρωμένες εφαρμογές. Έτσι μπορούν κυρίως οι νέοι να προσαρμόζουν τις συσκευές τους στις ανάγκες τους με έναν απλό τρόπο. Η επιδίωξη είναι να ανταγωνιστεί η Google το ήδη πετυχημένο μοντέλο της Apple, to App Store, όμως επιτρέπει μόνο εφαρμογές  που προεγκρίνονται από την Apple.

Παραδείγματα απλών εφαρμογών που ήδη έχουν δημιουργηθεί είναι:

Κάποιος φοιτητής δημιούργησε μια εφαρμογή χρησιμοποιώντας μόνο τρία "τουβλάκια", η οποία όταν είναι ενεργοποιημένη να ειδοποιεί επιλεγμένους φίλους του για το πού βρίσκεται. 

Κάποιος άλλος φοιτητής έφτιαξε μια εφαρμογή την οποία ενεργοποιεί όταν οδηγεί το αυτοκίνητό του και η οποία απαντά με μήνυμα SMS σε εισερχόμενες κλήσεις.

Μια φοιτήτρια νοσηλευτικής, χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα επιτάχυνσης του τηλεφώνου, δημιούργησε μια εφαρμογή που αντιλαμβάνεται απότομες κινήσεις που ερμηνεύονται ως πτώση και στέλνει ένα SMS μήνυμα σε προεπιλεγμένα άτομα.