Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Το Facebook συμφωνεί στην χρήςη "κουμπιού πανικού"

Το Facebook ανακοίνωσε πως σύντομα θα έχει προς διάθεση ένα κουμπί πανικού που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Η δημιουργία του κουμπιού αυτού είναι αποτέλεσμα συμφωνίας με την UK Child Exploitation and Online Protection Centre (Ceop). 

Το κουμπί θα είναι μια προαιρετική εφαρμογή και θα χρησιμοποιείται όταν κάποιο παιδί ή έφηβος νοιώσει άβολα ή πως κάτι περιέργο συμβαίναι. Με το πάτημά του θα ειδοποιείται αμέσως το κέντρο της Ceop.

Ένα ειδικό μήνυμα θα εμφανίζεται στην αρχική σελίδα του προφίλ των χρηστών που θα έχουν εγκατεστημένο το κουμπί, το οποίο θα προειδοποιεί πως ο χρήστης παρακολουθείται σχετικά με πιθανά σεχουαλικά αδικήματα και παρενοχλήσεις. 

Η ανάγκη ενός τέτοιου κουμπιού έχει εντοπιστεί από καιρό και οι πρώτες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσςη που το εφαρμόσανε ήταν, πρώτα το Bebo και έπειτα το MySpace. Ο προβληματισμός ξεκίνησε με αφορμή την δολοφονία της 17χρονης Ashleigh Hall από έναν 33χρονο, που στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για σεξουαλική παρενόχληση και που έκανε την Ashleigh να πιστεύει πως γνώρισε κάποιον συνομήλικό της έφηβο.