Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

4K video ανάλυση στο YouTube

Το YouTube ανακοίνωσε πως πλέον υποστηρίζει ανάλυση 4Κ sta video. To 4K είναι η ανάλυση που προτιμούν οι παραγωγοί ταινιών και αναλογούν σε ανάλυση 4 x 1080. Τα video αυτά μπορούν να προβληθούν σε οθόνες 25 ποδιών (feet) χωρίς την παραμικρή απώλεια σε ποιότητα.

Είναι σίγουρα μια πολύ θετική εξέλιξη αν και...

φυσικά δεν είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί σε εύρος από το κοινό. Όμως το ότι μια υπηρεσία σαν το YouTube παρέχει αυτή την δυνατότητα είναι πολλύ ενθαρρυντικό για τις γενικότερες προοπτικές του μέσου.

Δεν πρέπει βέβαια να υποτιμάμε τα μεινεκτήματα που εμποδίζουν την μαζική χρήση του 4Κ. Οι κάμερες που απαιτούνται για την λήψη τέτοιας ποιότητας video είναι ιδιαίτερα ακριβός και ο εξοπλισμός για την προβολή τους αντίστοιχα ακριβός και, επίσης, ογκόδης. Ακόμα λοιπόν και αν κάποιος διαθέτει μια οθόνη μεγέθους 25 ποδιών, δεν θα είναι εύκολο να βρει περιεχόμενο video αλλά ούτε θα είναι απλό να το προβάλλει. Επίσης η τεχνολογία δεν επιτρέπει την προβολή video τέτοιας ανάλυσης μέσω internet, μιας και οι ταχύτητες μετάδοσςη δεν το επιτρέπουν ακόμα.