Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Κολοσσοί στο διαδικτυακό πόκερ αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη

Μεγάλος αριθμός από τους ιδρυτές των τριών μεγαλύτερων εταιρειών διαδικτυακού πόκερ έχουν συλληφθεί με κατηγορίες για τραπεζικές απάτες, ξέπλυμα χρήματος και αδικήματα σχετικά με τον διαδικτυακό τζόγο. Πρόκειται για τις τρεις (offshore) εταιρείες Pokerstars, Full Tilt Poker και Absolute Poker.
Οι εταιρείες αυτές κατηγορούνται πως έχουν παραβιάσει έναν νόμο από το 2006 που απαγορεύει τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαχειρίζονται συναλλαγές που αφορούν σε ιστοσελίδες τζόγου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι συγκεκριμένες εταιρείες εξαπάτησαν τράπεζεσ στις ΗΠΑ και διαχειριστές πιστωτικών καρτών να πραγματοποιήσουν συναλλαγές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων παρουσιάζοντάς τις ως απλές εμπορικές συναλκλαγές όπως πώληση κοσμημάτων και μπάλες του γκολφ. Το ένα τρίτο των χρημάτων πήγαινε κατευθείαν στα ταμεία των εταιρειών αυτών σε κάθε παρτίδα που έπαιζε ένας χρήστης.

Όταν οι τράπεζες ανακάλυψαν την απάτη και μπλόκαραν τέτοιους λογαριασμούς, οι κατηγορούμενοι ξεκίνησαν να χρηματοδοτούν κάποιες μικρότερες τράπεζες με οικονομικά προβλήματα προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Παράδειγμα τέτοιας χρηματοδότησης είναι το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων που "εοενδύθηκαν" σε τράπεζα της Utah, με αντάλλαγμα το 30% της ιδιοκτησίας της τράπεζας.