Σάββατο 23 Απριλίου 2011

H Apple καταγράφει το που βρίσκεστε κάθε στιγμή...

Μέσα στην γενική ευφορία που προκάλεσε τα για άλλη μια φορά πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2011, έπεσαν πάλι σύννεφα πάνω από την εταιρεία. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε πως όλες οι συσκευές που τρέχουν το λειτουργικό iOS 4.0 και μετέπειτα καταγράφουν την κατά προσέγγιση τοποθεσία των συσκευών σε ένα αρχείο με το όνομα consolidated.db, το οποίο αποτελεί αρχείο SQL χωρίς κρυπτογράφηση. Το αρχείο δεν είναι "κρυφό" (hidden) οπότε και μεταφέρεται στον υπολογιστή του χρήστη μέσω της εφαρμογής iTunes κατά τον συγχρονισμό της.

Από την στιγμή που το αρχείο δεν είναι κρυφό και δεν έχει κωδικοποίηση ή άλλη προστασία σημαίνει πως όποιος έχει φυσική πρόσβαση στην συσκευή η τον υπολογιστή μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό το αρχείο, με ότι αυτό σημαίνει.

Υπάρχουν βέβαια και "καλά" νέα:

1. Το αρχείο δεν καταχωρεί δεδομένα GPS αλλά πληροφορίες για τις κοντινές κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τυχόντα δίκτυα WiFi που βρίσκονται κοντά σε κάθε στιγμή
2. Η πρόσβαση στο αρχείο είναι δυνατή μόνο με φυσική πρόσβαση στην συσκευή κινητής τηλεφωνίας ή τον υπολογιστή του ιδιοκτήτη
3. Επιλέγοντας "Encrypt iPhone Backup)" στο Itunes εμποδίζει την πρόσβαση στο συγκεκριμένο αρχείο

Ο Ed Markey, γερουσιαστής των δημοκρατικών από την Μασσαχουσέτη, έστειλε επιστολή στον Steve Jobs όπου του ζητάει εξηγήσεις για την ύπαρξη τουαρχείου αυτού. Οι ερωτήσεις του είναι οι εξής:

1. Είναι αλήθεια πως η Apple διατηρεί αρχείο με το που πηγαίνουν οι χρήστες, αποθηκεύοντας μετά την πληροφορία αυτή σε ένα αρχείο στην συσκευή που έπειτα αντιγράφεται στον υπολογιστή του ιδιοκτήτη όταν γίνεται συγχρονισμός? Αν ναι, ενημέρωσε η εταιρεία τους χρήστες για αυτό το πράγμα? Αν η Apple παρέχει ενημέρωση για αυτό, παρακαλείται να απαντήσει το πού και με ποιούσ τρόπους. Αν πάλι δνε παρέχεται ενημέρωση, τότε γιατί?

2.Ηταν σεκμμένη η ενέργεια της Apple να δημιουργήσει αυτή την λειτουργία? Αν ναι, γιατί? Αν όχι, τότε ποιός ο λόγος ύπαρξης της λειτουργίας?

3. Πώς συλλέγει η Apple πληροφορίες τοποθεσίας των πελατών της?

4. Κάνει η Apple χρήση αυτής της πληροφορίας με όποιον τρόπο? Αν ναι, πως την χρησιμοποιεί? Έχει η Apple χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή για εμπορικούς λόγους? Αν ναι, πως χρησιμοποιήθηκε αυτή η πληροφορία? Έχει η Apple πρόθεση να χρησιμοποιήσει τώρα ή μελλοντικά για όποιον εμπορικό λόγο, είτε εσωτερικά ή σε συνεργασία με τρίτο μέρος?

5. Αν η πληροφορία χρησιμοποιείται για οποιονδήποτε εμπορικό λόγο παρακαλείται να περιγράψει τις πολιτικές και τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες αυτό έγινε. (οι νόμοι των ΗΠΑ απαιτούν την προηγούμενη έγκριση από τον πελάτη για την χρήση γεωγραφικής πληροφορίας για εμπορικούς λόγους.

6. Μπορούν οι πελάτες να αποκλείσουν αυτή την λειτουργία? Αν ναι, πώς? Αν όχι, γιατί όχι?

7 Με δεδομένη την ευρεία χρήση των iPhone και iPad από χρήστες με ηλικία κάτω των 18, έχει απασχολήσει την Apple πως ο μεγάλος όγκος γεωγραφικής πληροφορίας που καταγράφεται από αυτές τις συσκευές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση ανήλικων, εκθέτοντάς τους σε δυνητικό κίνδυνο? Αν ναι, τι κάνει η Apple για να περιρίσει αυτόν τον κίνδυνο? Αν όχι, γιατί όχι?