Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ακτιβιστές ανοίγουν την πρόσβαση σε πληροφορίες του Wikileaks στους κατοίκους της Ταϊλάνδης

Μια ομάδα ακτιβιστών που αυτοαποκαλούνται Wikicong έστησαν μια ιστοσελίδα με το όνομα thaileaks.info όπου δημοσιεύουν πληροφορίες από το wikileaks που αφορούν την Ταϊλάνδη. Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έχει ως τακτική να εμποδίζει την πρόσβαση σε περιεχόμενο που κυρίως αφορά διαδηλώσεις και πολιτικές εξελίξεις στην χώρα. Όμως από τον Ιούλιο που το Wikileaks διέρρευσε απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, η κυβέρνηση προχώρησε στο μπλοκάρισμα και του περιεχομένου στο Wikileaks.

Σύμφωνα με τον υπουργό πληροφοριών και επικοινωνιών της χώρας, Aree Jiyorak, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ισχυρίζεται πως από το γραφείο του μπορεί να δει όλο το περιεχόμενο του Wikileaks. Πως απλά επρόκειτο για κάποιο πρόβλημα σε servers το οποίο έχει επιλυθεί.

O Aree παραδέχεται πως έχουν μπλοκάρει περίπου 1.300 σελίδες οι οποίες περιλαμβάνουν video από τις εξεγέρσεις του Απριλίου, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν 91 πολίτες και τραυμάτισαν 1.400. Άλλες πηγές υποστηρίζουν πως οι μπλοκαρισμένες σελίδες είναι χιλιάδες.

Το πιο ευαίσθητο υλικό είναι ένα video που εμφανίζει τον διάδοχο του θρόνου να τρώει με την μετέπειτα σύζυγό του. Οι νόμοι στην Ταϊλάνδη απαγορεύουν την κατοχή και διακίνηση υλικού που μπορεί προσβάλει ή να απειλήσει την βασιλική οικογένεια. Οι παραβάτες τιμωρούνται με 15 χρόνια φυλακή.