Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

O Julian Assange απαλάσσεται από κατηγορίες για βιασμό

Την Παρασκευή, κατά την επίσκεψή του στην Σουηδία, ο Julian Assange (ιδρυτής και διαχειριστής του ιστότοπου wikileaks) κατηγορήθηκε γα βιασμό και κακοποίηση. Λίγες ώρες μετά αποσύρθηκε η κατηγορία για βιασμό ενώ η κακοποίηση θα εξεταστεί σε επόμενη φάση.

Το wikileaks διέρρευσε νωρίτερα φέτος πάνω από 75.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που αποκαλύπτουν πράξεις των στρατιωτικών δυνάμεων της αμερικής στον πόλεμο του Αφγανιστάν, και που φτάνουν στα όρια εγκλημάτων πολέμου. Ο ίδιος ο Assange έχει πει μέσω Twitter πως είναι αναμενόμενο να υπάρξει "βρωμικος πόλεμος" εναντίον του και εναντίον του wikileaks.

Δεν θέλησε να προχωρήσει σε ονοματολογία και να κατονομάσει αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τέτοια μέσα. Άφησε όμως να εννοηθεί σαφώς πως ετοιμάζεται να διαρρεύσει σύντομα άλλα 15.000 έγγραφα από τον πόλεμο του Αφγανιστάν τα οποία αποκαλύπτουν ακόμα πιο σημαντικά πράγματα.

Ο Assange βρέθηκε στην Σουηδία για να διερευνήσει το νομικό καθεστώς της χώρας ώστε να συνεχίσει τις δραστηριότητές του από εκεί. Η Σουηδία είναι μια από τις χώρες με την ισχυρότερη νομική προστασία σχετκά με την ελευθερία του λόγου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.