Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Το Wikileaks θα δημοσιεύσει και άλλα απόρρητα έγγραφα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιστότοπου Wikileaks Daniewl Schmitt πρόκειται να συνεχίσουν την δημοσίευση απόρρητων, αφού άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός ύπαρξης του ikileaks. O Daniels Schmitt μίλησε σρο Associated Press το Σάββατο. Στην συνέντευξη είπε επίσης πως το όνομα δεν είναι αληθινό και το χρησιμοποιεί για να προφυλάξει την ταυτότητά του.

Ο Schmitt δέν θέλησε να προχωρήσει σε σχόλια σχετικά με το περιεχόμενο των μελλοντικών εγγράφων, όμως εξέφρασε την πεποίθησή του πως η προηγούμενη διαρροή που έκαναν βοήθησε στην κατανόηση του τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν. Είπε πως ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί η ασφάλεια είναι η κατανόηση του πολέμου. Ελπίζει πως αν ο κόσμος αντιληφθεί τα πραγματικά περιστατικά να μπορέσει να πιέσει τις κυβερνήσεις προς μια πιό θετική κατεύθυνση και καλύτερες πρακτικές.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά πως η διαρροή έθεσε σε κίνδυνο αμερικάνικες ή συμμαχικές μονάδες. Άλλωστε ισχυρίζεται πως είχαν ζητήσει από τον Λευκό Οίκο να τους παράσχει το ISAF (International Security Assistance Force που καθοδηγείται από το ΝΑΤΟ) ειδικούς που θα μπρούσαν να εντοπίσουν τέτοια ευαίσθητα στοιχεία. Η αίτηση παραμένει ανοικτή αλλά (πάντα σύμφωνα με τον Schmitt) το Πεντάγωνο έχει δηλώσει πως δεν το ενδιαφέρει η "μείωση απωλειών" και δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους. Το Πεντάγωνο από την πλευρά του λέει πως το υπουργείο άμυνας δεν είχε ποτέ άμεση ή έμμεση επαφή με το Wikileaks. Το ίδιο ισχυρίστικε και ο Tommy Vietor, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος δήλωσε πως αίναι κατηγορηματικά ψευδές πως έχει υπάρξει τέτοιου είδους επικοινωνία.

Το Πεντάγωνο έιχε ζητήσει νωρίτερα από το Wikileaks να επιστρέψει τα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που έχει διαρρεύσει καθώς και όποια άλλα παραμένουν στην κατοχή του, αφού ανήκουν στον αμερικάνικο στρατό. Πονοκέφαλο πάντως προκαλεί ένα τεράστιο αρχείο με το όνομα "insurance" που ανήρτησε το Wikileaks σε μορφή torrent. Το αρχείο αυτό είναι κρυπτογραφημένο και είναι άγνωστο το τι περιέχει. Ο Schmitt δεν σχολίασε τίποτα σχετικά με το περιεχόμενο του αρχείου και περιορίστηκε να πει πως συχνά τοποθετούν αντίγραφα ασφαλείας στο διαδίκτυο και το συγκεκριμένο έχει πλέον αποθηκευτεί σε ικανοποιητικό αριθμό.