Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Η Σαουδική Αραβία αναβάλει την απαγόρευση των υπηρεσιών Blackberry για 48 ώρες

Η κυβέρνηση της Σαουδικής αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα πως από την Παρασκευή που περασε θα απαγόρευε τις υπηρεσίες μηνυμάτων που παρέχουν οι συσκευές Blackberry. Αυτή η απαγόρευση τελικά δεν υλοποιήθηκε ακόμα μιας και η εταιρεία βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για να λυθεί το θέμα.

Φαίνεται πως τώρα η κατασκευάστρια του Blackberry, RIM, έχει προτείνει κάποια λύση που η κυβέρνηση εξετάζει.

Η λύση που προτάθηκε έχει παραδοθεί στους τρεις πάροχους κινητής τηλεφωνίας, την κρατική Saudi Telecom, την Mobily και την Zain Saudi Arabia, 48 ώρες για να ελεγχθεί και να αποφανθούν αν καλύπτει τις απαιτήσεις που έχει η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με φήμες, η RIM έχει προτείνει να εγκατασταθούν οι servers που διαχειρίζονται τις ανταλλαγές μηνυμάτων εντός της χώρας μέσα στην Σαουδική Αραβία ώστε να μην εμπλέκονται servers που βρίσκονται σε άλλες χώρες και έτσι να μπορεί να υπάρξει καλύτερος έλεγχος από την κυβέρνηση.

Η Σαουδική Αραβία έχει 700.000 ενεργούς χρήστες συσκευών και υπηρεσιών Blackberry και είναι η μεγαλύτερη αγορά της RIM στην Μέση Ανατολή, ακολουθούμενη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 500.000 χρήστες.

Αν τελικά προκριθεί μια τέτοια λύση, τότε θα δημιουργηθεί προηγούμενο και θα υπάρξουν αντίστοιχες απαιτήσεις και από άλλα κράτη. Ήδη η Ινδονησία που έχει εκφράσει ίδιες ανησυχίες έχει ζητήσει να μεταφερθούν οι servers εντός των ορίων της χώρας.