Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Αναγνώριση φωνής το μυστικό όπλο για να ανταγωνιστεί η Microsoft το iPhone και το Android

Η τεχνολογία της Tellme θα είναι μέρος του "natural user interface" NUI, δηλαδή της αλληλεπίδρασης, στο Windows Phone 7 . Όπως ειπώθηκε από την Microsoft στο συνέδριο SpeechREK 2010 που έλαβε μέρος αυτή την εβδομάδα στην Νέα Υόρκη, η αναγνώριση φωνής δεν είναι μια ανεξάρτητη εφαρομογή... είναι αναπόσπαστο μέρος του τρόπου που επικοινωνούμε και της εμπειρίας του χρήστη.

Η επιχειρηματολογία για την βαρύτητα που δίνει η Microsoft στην αναγνώριση φωνής είναι πως σε συσκευές που δεν έχουν μεγάλο πληκτορλόγιο, η φωνή είναι πολύ δελεαστικό μέσο για να το αντικαταστήσει.

Το Windows Phone 7 θα έχει αμφίδρομη λειτουργία στην αναγνώριση φωνής και θα μπορεί να ζητάει διευκρίνηση όταν δεν είναι κατανοητή η φωνητική εντολή. Ο ανταγωνισμός που κατά κύριο λόγο είναι οι συσκευές Android και iPhone έχει και αυτός μορφές αναγνώρισης φωνής αλλά περιορίζονται σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Ο στόχος της Microsoft είναι να αποτελεί μέρος του συστήματος.

Ο διευθυντής marketing, Iliya Bukshteyn, της εταιρείας έδειξε στην παρουσίασή του τρεις ενδεικτικές χρήσεις:

Πρώτα ζήτησε από το τηλέφωνο να καλέσει τον "Paul". Το τηλέφωνο ρώτησε "Ποιόν Paul;" και ο Bukshteyn απάντησε με το επώνυμο αυτού που ήθελεώστε το τηλέφωνο να τον καλέσει.

Μετά ζήτησε από το τηλέφωνο να ανοίξει ένα album με φωτογραφίες. Το τηλέφωνο άνοιξε την αντίστοιχη εφαρμογή παρουσιάζοντας όχι μόνο τις φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες
στην συσκευή αλλά και άλλες φίλων του που τις είχαν αναρτήσει σε διάφορες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Τέλος ζήτησε από το τηλέφωνο να του προτείνει κινέζικα εστιατόρια στην περιοχή που βρίσκεται. Η συσκευή άνοιξε την μηχανή αναζήτησης Bing (η αντίστοιχη μηχανή με το Google), εμφάνισε τα εστιατόρια και τις τοποθεσίες που βρίσκονται στον χάρτη.