Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Δραματική η αύξηση κακόβουλου λογισμικού στο διαδίκτυο.

Μόνο το 2009 εντοπίστηκαν περισσότερα από 25 εκατομμύρια διαφορετικά κακόβουλα λογισμικά. Ο αριθμός αυτός μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων όσων έχουν εντοπιστεί σε όλα τα προηγούμενα έτη. Αυτό προκύπτει από την ετήσια αναφορά της εταιρείας ασφάλειας δεδομένων Panda Labs.

Πολοί κατασκευαστές εργαλείων προστασίας από κακόβουλο λογισμικό υποστηρίζουν πως το 48% των υπολογιστών που ελέγχουν είναι μολυσμένοι με κάποιο είδος κακόβουλου λογισμικού.

Από τότε που ξεκίνησε η ευρεία διάδοση του internet υπάρχουν και κακόβουλα λογισμικά. Όμως η διαφορά του τότε από το τώρα είναι τεράστια. Τότε συνήθως τα δημιουργούσαν νέοι άνθρωποι που απλά ήθελαν να κάνουν φιγούρα. Για αυτό τα περισσότεα από αυτά κάνανε την παρουσία τους γνωστή στον χρήστη με κάποιο απεικονιζόμενο μήνυμα ή κάποια μουσική (όπως η γνωστή οικογένεια ιών Yankee Doodle Dandy).

Σήμερα τα κακόβουλα λογισμικά θέλουν τα λεφτά σας. Ψάχνουν να βρουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, καωδικούς πρόσβασης κλπ. Καθημερινά κλέβονται δεκάδες εκατομμυρίων δολάρια από ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου με αυτόν τον τρόπο.

Σημερα δημιουργούνται τα λογισμικά αυτά από κακοποιά στοιχεία και από το οργανωμένο έγκλημα. Η πιό διαδεδομένη μορφή είναι οι Δούρειοι ίπποι από τους οποίους προσβάλλεται ο υπολογιστής όταν βρεθούμε σε μια ιστοσελίδα, συνήθως έμπιστη (όπως π.χ. το Facebook) .

Ένας από τους τελευταίους και ποιό γνωστούς τέτοιους ιούς είναι ο Mariposa ο οποίος είχε καταφέρει να εισβάλλει σε 13 εκατομμύρια υπολογιστές σε 190 διαφορετικές χώρες. Ο ιός αυτός φτιάχτηκε από τρεις ανθρώπους χωρίς υπερβολικές γνώσεις στο αντικείμενο, και που είχαν αγοράσει ένα "κιτ" από το διαδίκτυο έναντι 300$. ο ένας από αυτούς συνελλήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στην Σλοβενία.