Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Προσοχή σε ύποπτα email που σας "ενημερώνουν" για τον θάνατο κάποιας διασημότητας

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια έξαρση την αποστολή κακόβουλων email που υποτίθεται πως ενημερώνουν για τον θάνατο κάποιας διασημότητας σε αεροπορικό ή αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Είναι παλιά τεχνική για τους hackers να παραπλανούν τα θύματά τους με πομπώδεις τίτλους για κάποιο συνταρακτικό νέο, όπως για παράδειγμα τον θάνατο κάποιου πολύ γνωστού ανθρώπου.


Η εταιρεία ασφαλέιας δεδομένων Symantec ανακοίνωσε μέσω εκπροσώπου της πως παρατηρείται έξαρση αποστολής τέτοιων email τον τελευταίο καιρό. Όποιος ανοίξει για να διαβάσει το περιεχόμενο βλέπει μια αληθοφανή ιστορία που περιγράφει το δυστύχημα και παροτρύνεται να ανοίξει ένα συννημένο αρχείο ώστε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Το αρχείο είναι συμπιεσμένο και περιέχει ένα εκτελέσιμο αρχείο που, αν εκτελεστεί, μολύνει τον υπολογιστή.

Η Symantec δηλώνει πως για κάθε υποψιασμένο χρήστη του διαδικτύου δεν αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο αυτή η απειλή αφού το κείμενο περιλαμβάνει αρκετά λάθη. Συχνά ακόμα αναφέρει διαφορετικές διασημότητες στον τίτλο και το περιεχόμενο. Η εταιρεία τονίζει όμως πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των χρηστών του διαιδκτύου ώστε να μην παραπλανούνται εύκολα.