Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

33.7 δισεκατομμύρια δολάρια η αξία του Facebook

Παρά το γεγονός πως η μετοχή του Facebook δεν διαπραγματεύεται σε κάποιο χρημστιστήριο, οι Financial Times προσπάθησαν να υπολγίσουν την αξία της εταιρείας. Το έκαναν αυτό λαμβάνοντας υπόψη κατά κύριο λόγο την τιμή στην οποία πωλούνται ιδιωτικά οι μετοχές του.




Η αξία του Facebook έχει καταφέρει να πλησιάσει αυτή του eBay που είναι 46 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει προσπεράσει την αξία του Yahoo που βρίσκεται στα 18,3 δισεκατομμύρια δολάρια.Τα 33.7 δις δολάρια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά να λάβουμε υπόψη μας πως ο κύριος ανταγωνιστής του, το MySpace, πωλήθηκε το 2005 έναντι 580 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αναλογικά μπορούμε να δούμε πως η αξία της Google ανέρχεται στα 143,9 δισεκατομμύρια δολάρια, της Microsoft στα 197 δισεκατομμύρια δολάρια και της Apple στα εντυπωσιακά 306 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν η Google μπήκε στο χρηματιστηριο το 2004 αν'ηλθε η αξία του στα 1,37 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα νούμερο που το Facebook εύκολα θα υπερκαλύψει όταν έρθει η ώρα του. Οι Financial Times υπολογίζουν πως δεν πρόκειται να εισηχθεί η μετοχή του Facebook σε κάποιο χρηματιστήριο πριν από το 2012.