Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Η επόμενη επανάσταση στην κοινωνική δικτύωση είναι το Chatroulette και οι ανάλογες υπηρεσίες

Σε μια συζήτηση που έγινε κατά την διάρκεια του συνεδρίου εψηονομυ, o David Kirckpatrick φιλοξένησε τον Reid Hoffman (ιδρυτή του LinkedIn) και τον Sean Parker (πρόεδρο του Facebook στα πρώτα του βήματα και ιδρυτή του Napster). Η συζήτηση αφορούσε το μέλλων της κοινωνικήσ δικτύωσης μέσω του internet.

Και οι δύο συμφώνησαν απόλυτα πως θα συνεχίσει να υπάρχει για πολύ ακόμα και πως θα αποτελεί σημαντικό κομμάτι του διαδικτύου.

Σε ερώτηση για το πως βλέπουν το μέλλον ο Hoffman απάντησε πως τα παιχνίδια θα είναι αναμφισβήτητα μεγάλο κομμάτι και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που επένδυσε στην εταιρεία Zynga. Δεν είχε όμως ξεκάθαρη απάντηση για το επόμενο βήμα.

Ο Sean Parker από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος. Αυτό που λείπει σήμερα από την κοινωνική δικτύση είναι η αμεσότητα. Η δυνατότητα του "live". Αυτό το προσφέρουν αλλά από άλλη οπτική γωνία σήμερα υπηρεσίες όπως είναι το Skype.

Το Chatroulette είναι κατά τον Parker ένα δείγμα του τι έρχεται. Για αυτό και έχει εμπλακεί ενεργά στην εξέλιξή του. Παρέχει την άμεση επικοινωνία σε μια μαζική βάση, κάτι που το διαφοροποιεί από τα διάφορα messengers που υπαρχουν εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο. Όταν ξεφύγει από την παγίδα της ανωνυμίας και των ανθρώπων με προσβλητικές προθέσεις και περάσει σε ένα μέσο επικοινωνίας έναν προς έναν και έναν προς πολλούς, τότε θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του διαδικτύου. Ο Parker πιστεύει πως με κατάλληλα φίλτρα όπως για παράδειγμα τον αποκλεισμό μη δημοφιλών χρηστών (αυτών δηλαδή που κανένας δεν τους δίνει χρόνο και πατάνε αμέσως το "next") θα εξαλειφθούν σιγά σιγά οι ανεπιθύμητοι.