Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Πάροχος φιλοξενίας ιστοσελίδων στην Σουηδία επιβεβαιώνει πως φιλοξενεί και το Wikileaks

Μια εταιρεία παροχής φιλοξενίας σε ιστοσελίδες στην Σουηδία επιβεβαίωσε πως φιλοξενεί (και αυτή) τον server του Wikileaks. Η εταιρεία PRQ βρίσκεται στο προάστιο Σόλνα στην Στοκχόλμη και ο ιδιοκτήτης της, Mikael Viborg, άνοιξε τις πόρτες της στο Associated Press την Παρασκευή.

Το πρακτορείο μπόρεσε να δει τα γραφεία όπως επίσης να ρίξει μια ματιά στον χώρο που υπάρχουν οι Servers. Όπως λέει ο ανταποκριτής της, είναι ένας χώρος γεμάτος υπολογιστές, έγγραφα, αναψυκτικά και άδεια κουτιά από γλυκά.

Ο Viborg είναι ένας δικηγόρος 28 ετών και αυτοδίδακτος στους υπολογιστές. Είναι υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου και στην εταιρεία φιλοξενεί την ιστοσελίδα μιας επαναστατικής οργάνωσης της Τσετσενίας και το The Pirate Bay που είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους ανταλλαγής αρχείων μέσω αρχείων torrent. Ο ιδρυτής του The Pirate Bay τιμωρήθηκε μάλιστα το 2009 με έναν χρόνο φυλάκισης για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Το Wikileaks έχει δηλώσει πως έχει servers σε πολλά σημεία του κόσμου, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Viborg. Αν κλείσει ένας, λέει, αναλαμβάνουν οι υπόλοιποι. Σχετικά με τις διαρροές ο Viborg λέει πως δεν μπορεί να ξέρει αν υπάρχουν και στον server που φιλοξενεί αυτός. Όλο το υλικό ανήκει στο Wikileaks. Αυτός απλά το φιλοξενεί.

Η Σουηδική νομοθεσία υποστηρίζει θερμά την ελευθερία έκφρασης του λόγου και για αυτό είναι μια πολύ ευνοϊκή χώρα για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Ο υπουργός εξωτερικων της Σουηδίας, Anders Jorde, λεει πως δεν έχει γίνει κάποια επικοινωνία από τις ΗΠΑ και πώς αν υπάρξει μελλοντικά τότε θα είναι καθαρά ένα θέμα για το υπουργείο δικαιοσύνης.