Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

To Wikileaks λέει πως δεν γνωρίζει την πηγή των πληροφοριών της

Ο Julian Assange, ιδρυτής του Wikileaks, δήλωσε πως δεν γνωρίζουν ποτέ τις πηγές των πληροφοριών που δέχετονται. Αυτό ισχύει, λέει, και στην περίπτωση των 90.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που διέρρευσε την Κυριακή.

Ο Assange δεν διευκρηνίζει βέβαια αν τελικά δεν γνωρίζει καθόλου την πηγή του ή οτι απλά δεν μπορεί να είναι βέβαιος για αυτήν. Στην συνέντευξή του την Τρίτη περιέγραψε το σύστημα υποβολής και διατήρησης των πληροφοριών στο Wikileaks ως ιδιαίτερα εξελιγμένο τεχνολογικά με πολλαπλές κρυπτογραφήσεις. Βέβαια σχολίασε πως ο πιο ασφαλής τρόπος υποβολλής πληροφοριών παραμένει το παραδοσιακό ταχυδρομείο.

Στην πρώτη δήλωση που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα είπε την Τρίτη πως η διαρροή απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους και στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η έρευνα για την διαρροή πραγματοποιείται από το Πεντάγωνο σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε συζήτηση για την αξιοπιστία των πληροφοριών που φτάνουν ανώνυμα στο Wikileaks ο Assange είπε πως δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα να πιστοποιούνται οι αυθεντικές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση με τα 90.000 έγγραφα συνεργάστηκαν πρώην στρατιωτικοί και άντρες των μυστικών υπηρεσιών. Παραδέχτηκε πως κατά καιρούς καταφθάνουν και πλαστά έγγραφα, συνήθως σε περιόδους εκλογών. Η μεγαλύτερή του ανησυχία πάντως στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι τα πλαστά έγγραφα αλλά τα ελαφρώς παραποιημένα γνήσια, τα οπποία μπορούν να παραπλανήσουν.

Ο πρώην διευθυντής της CIA είπε πως αυτή η διαρροή είναι ένα πολύ μεγάλο δώρο στους εχθρούς των ΗΠΑ. Είπε πως αν είχε αντίστοιχη πληροφόρηση για τους Ταλιμπάν ή την Αλ Κάϊντα θα την χαρακτήριζε ανεκτίμητη. Επίσης είπε πως αν ήταν επικεφαλής των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών θα έβρισκετους καλύτερους να διαβάσουν τα έγγραφα και να του πουν τελικά πόσο καλοί είναι οι Αμερικάνοι.

Ο Assange από την πλευρά του υποστήριξε πως δεν είναι δουλειά του να προφυλάσσει εθνικά συμφέροντα και όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο διακινδύνεψε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ απάντησε φανερά ενοχλημένος πως δεν είναι δυνατόν αυτός να είναι κίνδυνος για ένα κράτος σαν τις ΗΠΑ. Ρώτησε αν είναι σοβαρός όποιος υποστηρίζει πως είναι δυνατόν να κινδυεύει ένα ολόκληρο έθνος σαν το αμερικάνικο από μια τέτοια διαρροή.

Παραδέχτηκε βέβαια πως είναι διαφορετικό το θέμα μεμονωμένων ανθρώπων. Είναι πιθανό πως τέτοια πληροφόρηση μπορεί να καταστεί επικύνδινη για μεμονωμένες ομάδες ανθρώπων και για αυτό ελέγχεται πολύ το τι δημοσιεύεται.