Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Συλλάβανε hacker στην Σλοβενία

Ένας 23χρονος που έχει συλληφθεί στην Σλοβενία π[ιστέυεται πως είνι ο προγραμματιστής του ιού mariposa, αλλοιώς αποκαλλούμενου και "πεταλούδα".

Ο συγκεκριμένος ιός είναι του τύπου botnet και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους,έχοντας καταφέρει να εισβάλλει σε 12.7 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλον τον κόσμο.

Οι ιοί botnet είναι μικρά προγράμματα που μεταδίδονται μέσα από ιστοσελίδες και εγκαθίστανται σε προσωπικούς υπολογιστές. Όταν έχουν εισβάλλει σε κάποιον υπολογιστή έχουν την δυνατότητα να αποστέλλουν email σε άλλους χρήστες αλλά επίσης και να υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και να τα στέλνουν στους δημιουργούς του ιού.

Το συγκεκριμένο botnet έχει σχεδιαστεί για να κλέβει οικονομικά δεδομένα και οικονομικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον Jeffrey Troy, στο cyber division του FBI, η συγκεκριμένη σύλληψη είναι είναι αναλογικά πως, σε αντίθεση με την σύλληψη ενός διαρρήκτη σε ένα σπίτι, τώρα πιάστηκε ο άνθρωπος που γνωρίζει ποιά είναι τα καλύτερα σπίτια της γειτονιάς.

Ένας παρόμοιος ιός είναι ο Conficker που τρέχει σήμερα σε 6 εκατομμύρια υπολογιστές αλλά πιστεύεται πως είχε αγγίξει και τα 12 εκατομμύρια στο παρελθόν. Για τον συγκεκριμένο ιό δεν έχει γίνει κάποια σύλληψη.