Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η Ασία στην κορυφή παροχής γρήγορου ευρυζωνικού internet

Σε μια έρευνα της εταιρείας Akamai παρουσιάστηκαν κάποια στοιχεία σχετικά με την μέση ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο σε διάφορες χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα φαίνεται πως η Ασία προηγείται στην κατάταξη με πολλές από τις χώρες της ναβρίσκονται στις πρώτες θέσεις.

Η μέση ταχύτητα παγκοσμίως είναι 1.7Mbps. Η πόλη με την ταχύτερη ευσυζωνικότητα είναι το Masan στην Νότια Κορέα με μέση ταχύτητα τα 12 Mbps ενώ στην ίδια πόλη η μέση υψηλότερη ταχύτητα είναι 33 Mbps. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Νότια Κορέα παρέχεται στα 100Mbps αλλά είναι πολύ ακριβή για τον μέσο χρήστη αφού κοστίζει μερικές εκατοντάδες δολάρια τον μήνα.

Οι ταχύτερες χώρες είναι:


- Νότια Κορέα 12Mbps
- Hong Kong 9Mbps
- Ιαπωνία 7.8Mbps
- Ρουμανία 6.3Mbps
- Λετονία 6.3Mbps
- Σουηδία 61Mbps
- Ολλανδία 5.9Mbps
- Δημοκρατία της Τσεχίας 5.4Mbps
- Δανία 5.3Mbps
- Ελβετία 5.2Mbps

Περισσότερες από τις μισές πόλεις του top 100 της κατάταξης είναι στην Ιαπωνία και μόνο 12 πόλεις στις ΗΠΑ. Οι 20 ταχύτερες πόλεις είναι στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέαμε εξαίρεση την πόλη Umea στην Σουηδία που βρίσκεται στην 18η θέση.

Από ευρωπαϊκές πόλεις, στο Top 100 είναι το Baden - Baden στην Γερμανία, το Wageningen στην Ολλανδία και η Timisoara στην Ρουμανία.

Για πρώτη φορά η έρευνα ασχολήθηκε και με την πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω φορητών συσκευών.

83 από τους 109 παρόχουε κινητής τηλεφωνίας παρέχουν ταχύτητες μεγαλύτερες από 2 Mbps ενώ 33 από αυτούς πετυχαίνουν ταχύτητες μεγαλύτερες από 5 Mbps. Έξι παρέχουν ταχύτητεσ πάνω από 10Mbps.

Οι μέσες ταχύτητες στην πρόσβαση μέσω φορητών συσκευών διαφοροποιείται πολύ, ξεκινώντας από τα 105kbps μέχρι τα 7.2mbps, συμπτωματικά και οι δύο στην Σλοβακία.