Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Το κόμμα των Πειρατών στην Σουηδία παρέχει άσυλο, servers και φιλοξενία στο Wikileaks


Το κόμμα των Πειρατών (PiratPartiet) στην Σουηδία έχει δηλώσει την πόλεμο εναντίων της βιομηχανίας των media. Σε μια κίνησή του φέτος έχει ξεκινήσει την παροχή πρόσβασης στο internet (ISP) στους πολίτες μίας μικρής πόλης της Σουηδίας, την Lund, με στόχο να επεκτέινει το δίκτυό του σε όλη την χώρα. Υπόσχεται πως θα διαφυλλάξει την ανωνυμία όλων των χρηστών του και πως δεν πρόκειται να κρατάει οποιοδήποτε αρχείο κίνησης στο internet, όσο και αν πιεστεί από κρατικές και διεθνείς παράγοντες.

Ήδη το κόμμα των Πειρατών έχει προσφέρει στέγη στο thepiratebay.org που είναι ίσως η μεγαλύτερη ιστοσελίδα διαμοιρασμού αρχείων (torrent) και τώρα βγαίνει με δημόσια προσφορά προς το Wikileaks.

To Wikileaks βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος μετά την διαρροή παλιότερα ενός video που δείχνει πως συμμαχικές δυνάμεις δολοφονούν άμμαχους πολίτες από ελικόπτερο και την Κυριακή που πέρασε με την διαρροή 90.000 στρατιωτικών απόρρητων εγγράφων. Ο ιδρυτής του, Julian Assange, έγινε ξαφνικά ένα φαινόμενο του διαδικτύου που από πολλούς χαρακτηρίστικε θεωρητικός των συνομωσιών και από άλλους ένας "elite hacker". Μετά την ευθεία επίθεση που έχει κάνει προς τις ΗΠΑ οι καλύτερες λύσεις που έχει σχετικά με την φιλοξενία της ιστοσελίδας του είναι η Σουηδία και η Ιρλανδία. Οι δύο αυτές χώρες έχουν ιδιαίτερα επιεική σχετική νομοθεσία.

Το ερώτημα είναι αν η Σουηδία θα μπορέσει να αντισταθεί στις πιέσεις που θα δεχθεί από τις ΗΠΑ και θα τηρήσει την έως τώρα πολιτική της.