Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Τι πληροφορίες στέλνει το κινητό σας σε άγνωστους παραλήπτες;

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Lookout Inc στο συνέδριο ασφαλείας δεδομένων Black Hat, είπε πως έχει κάνει έρευνα σε 300.000 δωρεάν εφαρμογές που κυκλοφορούν για συσκευές iPhone και αυτών που έχουν λειτουγικό Android. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν προέκυψε πως περισσότερες από τις μισές στέλνουν κρυφά προσωπικά δεδομένα σε άγνωστους server. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι οι επαφές, φωτογραφίες, μηνύματα και ότι άλλο υπάρχει στην συσκευή.

Ο σκοπός αυτής της υποκλοπής είναι συνήθως να συλλέγεται πληροφορία για διαφημιστικούς λόγους. Οι συσκευές από μόνες τους δεν έχουν λειτουργίες για να προειδοποιούν τους χρήστες πως οι εφαρμογές μπορεί να παρεμβαίνουν στα δεδομένα που ειναι αποθηκευμένα στην συσκευή. Τα iPhone ειδοποιούν μόνο όταν μια εφαρμογή προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το GPS ενώ στις συσκευές Android παρουσιάζονται πολλές προειδοποιήσεις κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής, πράγμα όμως στο οποίο οι χρήστες συνήθως δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Το αξιοσημείωτο είαι πως αυτοί οι κρυφοί κώδικες παραγγέλνονται από εξειδικευμένους προγραμματιστές και πολλές φορές δεν γνωρίζει ούτε ο κατασκευαστής της εφαρμογής το τι ακριβώςγίνεται στην εφαρμογή του.