Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η Google δυναμικά στον χώρο των browsers

Πριν πέντε χρόνια ξεκίνησε η διάθεση του Mozilla Firefox και πολύ σύντομα κατάφερε να κερδίσει το ένα τέταρτο περίπου της αγοράς. Στην ίδια αγορά δραστηριοποιείται και η Google με το Google Chrome.

Σύμφωνα με την εταιρεία Net Applications,...



το Google Chrome είχε τον τελευταίο μήνα το 7.24% της αγοράς και κατέκτησε την τρίτη θέση μετά τον Internet Explorer και to Firefox. Το μερίδιο αγοράς που αυτή την στιγμή έχει το Firefox είναι 23.8%.

Υπάρχει όμως πολύ μεγάλος σκεπτικισμός στο κατά πόσο το Firefox μπορεί να διατηρήσει την θέση της και στο μέλλον. Ο Blake Ross, συνιδρυτής του Firefox κια πλέον διευθυντής στο Facebook, μιλώντας στην Wall Street Journal, διατυπώνει τις αμφιβολίες του και λέει πως η Mozilla έχει πάψει πλέον να έχει την δυναμική και τον ενθουσιασμό που την διακατείχε στα πρώτα της χρόνια.

Κατά την Google, ο ανταγωνισμός με το Firefox είναι "φιλικός" και, όπως λέει, το έχει πάντα υπστηρίξει. Τα μεγαλύτερα έσοδα της Mozilla προέρχονται από την συνεργασία της με την Google, όπου το Firefox διανέμεται με κάθε υπηρεσία τηςς Google. Αυτή η συμφωνία όμως λήγει το επόμενο έτος.

Το Google Chrome αυτή την στιγμή διανέμεται με όλες τισ συσκευές Android ανώ πρόκειται να είναι και ο βασικός browser στο καινούργιο λειτουργικό σύστημα Chrome OS.