Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Wikileaks: Η πιο διάσημη ιστοσελίδα διαρροών τιμωρεί τις ...διαρροές

Ο ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διαχειριστής της ιστοσελίδας Wikileaks, Julian Assange, αναγκάζει πλέον τους συνεργάτες του να υπογράφουν συμφωνία στην οποία μεταξύ άλλων διασφαλίζει πως όλες οι πληροφορίες που έρχονται στην κατοχή της οργάνωσης είναι αποκλειστική ιδιοκτήσια του Wikileaks. Η συμφωνία αναφέρει πως αποδέχονται και συμφωνούν πως οι πληροφορίες αποτελούν πληροφορία με σημαντική εμπορική αξία και πως η κακή τους χρήση ή η μη εξουσιοδοτήμένη διαρροή τους θα προκαλέσουν πιθαντότατα σημαντική ζημιά. Το κείμενο της συμφωνίας μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.


Σύμφωνα με την συμφωνία, κάθε διαρροή πληροφορίας που βρίσκεται στην κατοχή του Wikileaks και δεν έχει δημοσιευθεί συνεπάγεται πρόστιμο 20 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον την πραγματοποιήσει. Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως στο κείμενο αναφέρεται πως κάθε διαρροή στερεί από το Wikileaks την δυνατότητα να πουλήσει την πληροφορία σε άλλα μέσα ενημέρωσεις και εκδοτικούς οίκους.

Είναι γνωστό πως και στο παρελθόν, το 2008, επιχείρησε ο Assange να βγάλει σε πλειστηριασμό χιλιάδες email  που αφορούσαν στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβεζ, όπου ο πλειοδότης θα είχε πρόσβαση σε αυτά πριν την δημοσίευσή τους. Ο πλειστηριασμός δεν καρποφόρησε τελικά.