Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Αλλάξτε το password στο Facebook

Αυτό παροτρύνει η εταιρεία ασφαλείας δεδομένων Symantec όλους τους χρήστες της δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης. Ο λόγος που προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση είναι η ανακάλυψη ενός κενού ασφαλείας που ενδέχεται να έχει δώσει σε τρίτους πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες από τα προφίλ αλλά ακόμα και κωδικούς ασφαλείας (passwords).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση φαίνεται πως το Facebook είχε αφήσει άθελά του μια "ανοικτή πόρτα" στις επιχειρήσεις που τοποθετούσαν διαφημήσεις στις σελίδες του. Πολλές από τις πρόσθετες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στο Facebook διέρρεαν κάποιους χαρακτήρες που λειτουργούν ως "αναπληρωτικά κλειδιά" για την πρόσβαση στα προφίλ.
Δεν είναι βέβαιο πως το κενό ασφαλείας αυτό ήταν γνωστό σε άλλες εταιρείες και έτσι δεν μπορεί να πει κανείς να τελικά έχει γίνει κακόβουλη χρήση του. Πάντως η Symantec αροτρύνει όλους τους χρήστες να αλλάξουν τον κωδικό ασφαλείας τους, ενέργεια που διασφαλίζει απόλυτα την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων από το συγκεκριμένο κενό.

Από την πλευρά του το Facebook σε ανακοίνωσή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP λέει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ή αποδείξεις πως κάποιος "περασε μέσα από την ανοικτή πόρτα". Είπε πως εκτιμά το γεγονός ότι η εταιρεία Symantec διαπίστωσε το πρόβλημα και πως οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν ώστε να αποκαταστήσουν το πρόβλημα άμεσα.