Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το Πεντάγωνο αποτρέπει τα ΜΜΕ να συνεργαστούν με το Wikileaks

Λόγω των έντονων ανησυχιών πως το Wikileaks είναι έτοιμο να αναρτήσει στο διαδίκτυο νέα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, το Πεντάγωνο βγήκε με ανακοίνωσή του την Δευτέρα και συνέστησε σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην συνεργαστούν με τον γνωστό ιστότοπο, αναμεταδίδοντας τα υποκλαπέντα έγγραφα.

Το Wikileaks είχε νωρίτερα φέτος αναρτήσει περίπου 70.000 στρατιωτικά έγγραφα που περιγράφουν πάνω από 90.000 περιστατικά από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο κύριος λόγος που διαδόθηκε η συγκεκριμένη διαρροή είναι πως πολλά από τα περιστατικά περιγράφουν δολοφονίες άοπλων πολιτών και επίσης το πόσο πολύ έχει γίνει προσπάθεια συγκάληψης αυτών των περιστατικών.

Η διαρροή που αναμένεται τώρα υπολογίζεται να αφορά σε 500.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα από τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, Davis Lapan, ανακοίνωσε πως
τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στο να υιοθετήσουν και να αναμεταδώσουν τις διαρροές του συγκεκριμένου ιστότοπου ώστε να μην νομιμοποιήσουν έναν ιστότοπο αμφιβόλου ηθικής. Η ανησυχία είναι να μην δωθεί η εντύπωση πως το Wikileaks είναι έγκυρο μόνο και μόνο επειδή κάποια έγκυρα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιούν κάποιες πληροφορίες του.

Ο Lapan δεν προτρέπει τα ΜΜΕ να αγνοούν έγγραφα που έχουν διαρρεύσει αλλά να αναρωτηθούν αν θέλουν να νομιμοποιήσουν το Wikileaks με την αναδημοσίευση των εγγράφων του. Σύμφωνα με τον Lapan είναι τελείως ανεύθυνο εκ μέρους του Wikileaks να αποκαλύπτουν εκατοντάδες χιλιάδες κλεμένα έγγραφα δημοσιεύοντάς τα στο διαδίκτυο.

Μια ομάδα του Πενταγώνου αποτελούμενη από περίπου 120 άτομα έχουν ήδη μελετήσει πολλά έγγραφα που πιστεύεται πως πορίθεται να αναρτήσει το Wikileaks και είναι έτοιμο να αντιδράσει άμεσα ώστε να ελαχιστοποιήσει την πιθανή ζημιά που μπορεί να επακολουθήσει.