Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια χρήστες του Internet μέχρι το τέλος του έτους

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών ITU, που υπάγεται στα ηνωμένα έθνη, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός χρηστών του διαδικτύου τα τελευταία πέντε χρόνια και ο αριθμός πρόκειται να υπερβεί τα 2 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Είναι περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού που υπολογίζεται στα 6.9 δισεκατομμύρια.

Από τους 226 εκατομμύρια νέους χρήστες το 2010, τα 162 εκατομμύρια είναι από τις ανεπτυσσόμενες χώρες. Συνολικά υπολογίζεται πως το 71% των συνολικών χρηστών θα προέρχεται από ανεπτυγμένες χώρες ενώ το 21% από τις ανεπτυσσόμενες.

Η ITU δήλωσε σε αναφορά της πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα οι ανεπτυσσόμενες χώρες στην παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο. Είναι, λέει, η επόμενη πραγματικά μεταρυθμιστική τεχνολογία που οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα υποβοηθήσει στην μακοχρόνια οικονομική ανταγωνιστικότητα.

Η πρόσβαση διαφέρει πολύ από ήπειρο σε ήπειρο και έτσι στην Ευρώπη έχει πρόσβαση το 65% του πληθυσμού, στην Αμερική το 55%, στην Αφρική το 9.6% και στην Ασία το 21.9%. Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν πρόσβαση από το σπίτι το 65% του πληθυσμού σε σύκγριση με το 13.5% στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από οργάνωση των Ηνωμένων ΕΘνών έδειξε πως η κινητή τηλεφωνία αποτελεί πολύ πιο σημαντική τεχνολογία επικοινωνίας από το διαδίκτυο στις αναπτυσσόμενες χώρες.