Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως η RIM συμμορφώνεται πλέον στις οδηγίες της και δεν υφίσταται ενδεχόμενο απαγόρευσης

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν χθές πως η RIM (κατασκευάστρια εταιρία των κινητών τηλεφώνων Blackberry) κάλυψε την προθεσμία που της είχε τεθεί μέχρι την 11η Οκτωβρίου ώστε πραγματοποιήσει συγκεκριμένες αλλαγές στα συστήματά της. Το "πράσινο φως" έρχεται ως ανακούφιση μετά και τις αντίστοιχες ανακοινώσεις νωρίτερα από την Ινδία και την Σαουδική Αραβία όπου η εταιρεία είχε παρόμοια προβλήματα.

Τους τελευταλιους μήνες η RIM έχει σημαντικά προβλήματα με χώρες που θεωρούν πως το σύστημα μηνυμάτων που έχουν οι συσκευές της αποτελούν, λόγω της ισχυρής κωδικοποίησης, εθνικό κίνδυνο. Έτσι τα αραβικά κράτη, η Ινδία αλλά και η Ινδονησία έχουν απαιτήσει να παράσχει η εταιρεία τρόπους ώστε οι μυστικές υπηρεσίες τους να μπορούν να παρακολουθούν τα μηνύματα υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες ή εγκληματικές πράξεις.

Δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το τι έκανε η RIM ώστε να αποσπάσει την εμπιστοσύνη των ΗΑΕ αλλά, με δεδομένη την σημασία που δίνουν αυτά τα κράτη στην εθνική τους ασφάλεια, θεωρείται σίγουρο πως έχει παρασχεθεί μέχρι ενός σημείου πρόσβαση στην κωδικοποίηση των μηνυμάτων.