Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Νέα λειτουργία "Groups" στο Facebook

Το Facebook ανακοίνωσε νεα εργαλεία που θα δώσουν την δυνατότητα στους χρήστες του να ελέγχουν καλύτερα τα προσωπικά τους δεδομένα και να δημιουργούν κύκλους φίλων και γνωσιμιών, όπως συμβαίνει και στην "συμβατική" ζωή των ανθρώπων. Είναι μια προσπάθεια να προσομοιώσει η κοινότητα των περισσόετο από μισό δισεκατομμύριο μελών την "πραγματική" ζωή. Βέβαια είναι παράλληλα και κίνηση ώστε να προστατέψει την κυριαρχία του έναντι του ερχομού ανάλογων υπηρεσιών από την Google.


Σύμφωνα με τον συνιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, η δυνατότητα να διαχωρίζουν οι χρήστες τις επαφές τους σε ομάδες
με τις οποίες να μοιράζεται διαφορετικά πράγματα θα ξεκλειδώσει πολλούς ανθρώπους στο να αναρτήσουν περισσότερες φωτογραφίες, περισσότερες πληροφορίες και περισσότερα μηνύματα. Το Facebook έχει ήδη την δυνατότητα δημιουργίας προσωπικών λιστών από φίλους, μια δυνατότητα όμως που εκμεταλλεύεται λιγότερο από το 5% των μελών. Η φιλοδοξία του Zuckerberg για την νέα λειτουργία είναι να αφομοιωθεί από το 80%.

Η ανακοίνωση έρχεται μόλις έναν μήνα μετά την ανακοίνωση του CEO της Google, Eric Schmidt, πως κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο θα παρέχονται λειτουγίες κοινωνικής δικτύωσης σε "επίπεδα" στις υπηρεσίες τους.

Το Facebook έχει πέσει πολές φορές στιν δίνη αρνητικών σχολίων για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των μελών του. Για αυτό προτίθεται στο μέλλον να δίνει όταν το απαιτεί κάποιος χρήστης ένα αρχείο με τα πάντα που έχει αναρτήσει. Επίσης θα παράσχει ένα εργαλείο στα μέλη τους που θα παρακολουθεί την πρόσβαση που έχουν εφαρμογές τρίτων στα προσωπικά δεδομένα τους.