Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

H λέξη "free" στις αναζητήσεις αυξάνει τον κίνδυνο για κακόβουλο λογισμικό

Σύμφωνα με μια μελέτη τςη εταιρείας προστασίας δεδομένων McAfee, όταν προσθέτουμε την λέξη "free" σε αναζητήσεις για περιεχόμενο με ψυχαγωγικό χαρακτήρα αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστούν σελίδες με κακόβουλο λογισμικό.

Για παράδειγμα η αναζήτηση για "free music ringtones" αυξάνει τις πιθανότητες να μπούμε σε κάποια ιστοσελίδα με κακόβουλο λογισμικό κατά 300%. Επίσης, ψάχνοντας για "lyrics" κάποιου καλιτέχνη είναι δύο φορές πιό επικίνδυνο από την αναζήτηση "ringtones" για τον ίδιο καλιτέχνη. Τουλάχιστον σε οτι αφορά στις πρώτες πέντε σελίδες αποτελεσμάτων.

Προσθέτοντας την λέξη "mp3" στην αναζήτηση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Γενικά έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 40%  των ιστοσελίδων που παρέχουν "μολυσμένα" αρχεία mp3 ή που έχουν κατασκευαστεί με σκοπό την οικονομική απάτη και την διάδοση κακόβουλου λογισμικού.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη της McAfee είναι πολύ δημοφιλές να διαδίδεται κακόβουλο λογισμικό σε ιστοσελίδες που υπόσχονται δωρεάν παιχνίδια, ταινείες και τηλεοπτικά προγράμματα.