Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

O Julian Assange ζήτησε άδεια παραμονής στην Σουηδία

Ο ιδρυτής και διαχειριστής του ιστότοπου Wikileaks έχει ζητήσει άδεια παραμονής και εργασίας στην Σουηδία. Ο Julian Assange είναι Αυστραλός υπήκοος, δημοσιογράφος που πολλοί που τον γνωρίζουν από παλιά περιγράφουν και ως αυτοδίδακτο hacker. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνουν και οι αρχές της Σουηδίας, ο Assange ζήτησε την άδεια στις 18 Αυγούστου κατά την επίσκεψή του στην Σουηδία.

Μόλις τρεις μέρες μετά την αίτησή του για άδεια παραμονής και εργασίας, ο Assange κατηγορήθηκε για βιασμό και σεχουαλική παρενόχληση από δύο γυναίκες, κατηγορίες όμως που την ίδια μέρα υποβιβάστηκαν σε απλή παρενόχληση. Κατά τον δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Assange, Leif Silbersky, οι κατηγορίες που του αποδίδονται δεν πρόκειται να επηρεάσουν την απόφασή του να αποκήσει τις άδειες.

Ο Julian Assange έγινε ιδιαίτερα γνωστός τον τελευταίο καιρό μετά τις αποκαλύψεις που έκανε το Wikileaks για την αμφισβητούμενη δραστηριότητα των αμερικάνικων δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Διέρευσε δεκάδες χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που περιγράφουν αναίτιες δολοφονίες άμαχου πληθυσμού και άλλες πράξεις που αγγίζουν τα όρια των εγκλημάτων πολέμου.

Στην Σουηδία βρέθηκε επειδή είναι μια από τις χώρες στον κόσμο με την καλύτερη προστασία των πολιτών σχετικά με την ελευθερία έκφρασης. Ήδη έχει εγκαταστήσει τους κύριους servers του ιστότοπου στην Σουηδία και βρίσκεται υπό την προστασία του κόμματος των Πειρατών, ένα πολιτικό κόμμα στην Σουηδία που έχει ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την ελευθερία έκφρασης και την ελέυθερη διακίνηση ιδεών. Για να μπορέσει όμως να είναι και επίσημα εκπρόσωπος του Wikileaks έναντι του Σουηδικού κράτους θα πρέπει να έχει άδεια παραμονής και εργασίας στην χώρα, λόγος για τον οποίον πιστεύεται πως έχει κάνει την αίτηση.

Οι Σουηιδικές αρχές δεν ε΄χουν αποκαλύψει τους λόγους που επικαλείται ο Assange στην αίτησή του παρά αρκέστηκαν να επιβεβαιώσουν το γεγονός όπως επίσης και να πουν πως του έχουν ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες.